latinica  ћирилица
28/01/2020 |  10:53 | Аутор: РТРС

У овој години изградња бране и машинске зграде ХЕ "Дабар"

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Требињу да се у овој години може очекивати почетак изградње бране и машинске зграде у пројекту Хидрелектране "Дабар".
Премијер Вишковић са директором ЕРС и рукововодством ХЕТ-а - Фото: РТРС
Премијер Вишковић са директором ЕРС и рукововодством ХЕТ-аФото: РТРС

Након састанка са руководствима "Електропривреде Републике Српске" и предузећа ХЕ "Дабар" и "Хидроелектране на Требишњици" /ХЕТ/, Вишковић је најавио да се у наредних мјесец дана може очекивати да буде завршена процедура избора стратешког партнера за наставак пројекта ХЕ "Дабар".

- До сада је више од 100 милона КМ утрошено у оквиру овог пројекта за тунеле, приступне путеве и изградњу електро и водо мреже - рекао је Вишковић.

Он је рекао да би кинески партнер требало да до 14. фебруара да коначну понуду коју ће размотрити Влада Републике Српске.

Говорећи о проблемима предузећа ХЕТ који су проистекли због нерада ХЕ "Плат" код Дубровника, Вишковић је нагласио да је због нерада "Плата" изгубио, не само ХЕТ, него и цијела Херцеговина.

- Ипак, нисмо сједили скрштених руку. Одмах се дјеловало са ХЕ "Чапљина" и смањени су губици - рекао је Вишковић.

Директор предузећа ХЕ "Дабар" Жељко Зубац рекао је да се приводи крају процес јавне набавке за одабир партнера за финансирање и изградњу преосталих објеката ове хидроелектране.

Навео је да је процијењена вриједност ХЕ "Дабар" око 300 милиона евра.

Директор предузећа ХЕТ Гордан Мишељић рекао је да би прва машина у ХЕ "Плат" требало да почне са радом 15. фебруара.