latinica  ћирилица
28/01/2020 |  11:30 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Добој: Обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста

 Јеврејски културни центар у Добоју прикључио се кампањи "Сјећамо се", чији је носилац Свјетски јеврејски конгрес, а посвећена је Међународном дану сјећања на жртве Холокауста.

Након што је синоћ одржана молитва за све страдале, присутни су упалили свијеће и усликали се са натписом "Сјећамо се/Wе ремембер".

Предсједник Јеврејске општине Добој Данијел Атијас рекао је новинарима да култура сјећања на стравична страдања почињена у Другом свјетском рату, не само над Јеврејима, већ и другим народима, мора бити сачувана да би се толеранцијом и дијалогом могли предуприједити слични догађаји.

- На нама остаје да продужимо то сјећање на страдале јер је све мање живих свједока - изјавио је Атијас и указао да кроз пројекте локалног Међурелигијског одбора млади могу да се информишу о историјским дешавањима, као и да изучавање страдања у Холокаусту треба бити системски уврштено у школске програме.

Представник добојског Удружења "Толернацијом против различитости" Снежана Шешлија рекла је да је слушала разговоре људи који су преживјели све те страхоте, те да је изненађујуће колико су оптимистични.

- Фасцинантно је како неко ко је преживио Холокауст, Аушвиц или био свједок тих догађаја, може о томе нормално да прича - изјавила је Шешлија и позвала младе да се чешће присјете о злу које се може јавити у људима, како би био пронађен начин да се оно искоријени.

Потпредсједник Јеврејске општине Добој Дарио Атијас подсјетио је да је током Другог свјетског рата око 95 одсто, од око 130 чланова јеврејске заједнице из Добоја, депортовано и страдало у логорима у Градишци, Ђакову и другим градовима.

Атијас је навео да је било и примјера да су поједини Јевреји страдања преживјели захваљујући људима добре воље.

- Ти људи су од Јевреја добили почасни назив `праведници међу народима`, јер су у то вријеме ризиковали властити живот - појаснио је Атијас и додао да је на подручју БиХ регистровано више од 50 праведника међу народима, у чији помен се сади дрво у Израелу.

Одлуком Генералне скупштине УН, 27. јануар, дан када је 1945. године ослобођен злогласни концентрациони логор Аушвиц, проглашен је Даном сјећања на жртве Холокауста.