latinica  ћирилица
28/01/2020 |  13:00 | Аутор: Независне

Бањалука: Уништила рампу на пружном прелазу (ВИДЕО)

Непозната женска особа, у петак 24.1.2020., у поподневним часовима на пружном прелазу Врбања, прошла је кроз рампу којаје кренула да се спушта и тако је уништила, саопштиле су Жељезнице РС уз достављање видео снимка.
Уништила рампу на пружном прелазу Врбања - Фото: nezavisne novine
Уништила рампу на пружном прелазу ВрбањаФото: nezavisne novine

- Непоштујући свјетлосну и друмску сигнализацију женска особа је угрозила личну безбједност, безбједност одвијања друмског и жељезничког саобраћаја, те начинила материјалну штету Жељезницама Републике Српске - наведено је у саопштењу.

На снимку је видљиво да се и поред свјетлосног упозорења жена није зауставила, те да је то учинила када се рампа почела пуштати, али је већ било касно да се врати па је рампа запела на њен аутомобил. Затим је покушала возило помјерити напријед али рампа није 'спадала', па је на крају изашла из аутомобила и сама је рукама скинула са аута и затим је отворила иако воз још увијек није прошао.

- Полубраник на путном прелазу Врбања спустио се на неприкладно заустављен путнички аутомобил, и том приликом је напукао пререзиви уложак полубраника. Брзом интервенцијом запослених у Секцијама СТД,ЕТП,ЗОП и ВВ извршена је замјена пререзивог уметка, те је путни прелаз доведен у исправно стање за несметан и редован рад - наводе из Жељезница.

Овај поступак осудили су из Жељезница Републике Српске, те напомињу да је овакво понашање најчешћи узрок незгода на путним прелазима.

Подсјећају и да је број возача који се неодговорно понашају у друмском саобраћају мањи од када прелазе преко пруге прате и надзорне камере, али да је угрожавање личне и опште безбједности као и узроковање материјалне штете и даље је присутно.

- Неодговорно и бахато понашање на путним прелазима свакако је за осуду, али је вандализам у различитим облицима тешко спријечити уколико не постоји свијест о опасностима и посљедицама таквог понашања и општа култура било ког појединца у саобраћају - напомињу из Жељезница, те истичу да је неопходно изнова упозоравати на обавезу поштовања саобраћајних прописа и апеловати на одговорно понашање учесника у друмском саобраћају, јер ће се само на тај начин смањити број незгода на путним прелазима, али и удеса који могу имати трагичне последице.