latinica  ћирилица
28/01/2020 |  13:40 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Лукач: Мораћемо повући полицајце, проблеми са мигрантима биће још већи (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да ће Министарство унутрашњих послова у случају да Међународна организација за миграције одустане од финансирања смјештаја и исхране за полицајце из Српске ангажованех на обезбјеђењу границе БиХ, морати да их повуче са границе.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

Лукач је упозорио да ће то проузроковати много веће проблеме у вези са контролом уласка нелегалних миграната на територију БиХ.

- Према нашим информацијама, ИОМ је послао писмо Граничној полицији БиХ која нас је обавијестила да од 31. јануара ове године ИОМ престаје да финансира полицајце из Српске који су ангажовани на помоћи Граничној полицији у чувању границе. Немамо директну информацију од њих о томе шта се дешава, односно да ли је то недостатак средстава или се ради о њиховом одустајању од помоћи у чувању границе и спречавању нелегалних улазака у БиХ - рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он је упозорио да Гранична полиција нема довољно капацитета да сама чува границу БиХ са Србијом и Црном Гором у дужини од 650 километара.

- Када се граница отвори нелегалним мигрантима биће много лакше да улазе у БиХ. Знамо да европске земље не дозвољавају улазак на њихову територију, Хрватска на сваки начин покушава да спријечи улазак миграната на њихову територију. То значи да ће на овај начин у БиХ улазити много више миграната на много лакши начин и да ће они остајати овдје. Да ли је то циљ ИОМ-а или је ријеч о нечему другом нисмо сигурни, јер од њих немамо никакве званичне информације о овом питању - каже Лукач.

Он је подсјетио да је полиција Републике Српске у складу са споразумом са Граничном полицијом БиХ за полицајце из Српске сносила трошкове дневница и горива, док је ИОМ финансирао смјештај и исхрану.

- Ти трошкови су прошле године прешли износ од 1,2 милиона КМ непланираних средстава које смо морали да пронађемо и то је било оптерећење за буџет МУП-а Српске. Ако они одустану у потпуности од тога као што имамо обавјештење, ми ћемо морати да повучемо своје полицајце јер у буџету немамо довољно средстава да то исфинансирамо - истакао је Лукач.

Према његовим ријечима, 14. јуна 2018. године је Оперативни штаб за миграције у БиХ донио закључке да се полиција Српске придружи Граничној полицији БиХ, те је на основу тих закључака направљен споразум и регулисан начин финансирања припадника МУП-а Српске који су ангажовани у чувању границе.

- Тим закључцима је Министарство безбједности у Савјету министара преузело трошкове смјештаја и исхране, а полиција Српске дневница и горива. Сада то престаје. Сада ће овај споразум престати да функционише и видјећемо шта ће Министарство безбједности које је са својим агенцијама, а нарочито Граничном полицијом, прво позвано да контролише границу, предузети да заштити границу БиХ - рекао је Лукач.

Он је поновио да МУП и власти у Српској остају при ставу да нико осим Граничне полиције БиХ и полиције Републике Српске не може да контролише границу на територији Српске.

- Имали смо раније случај да је то радила и СИПА, која има своје надлежности, али се и она повукла због немогућности да то ради. Дио људи који је СИПА повукла је надокнадила полиција Српске, али ћемо морати да повучемо наше људе, а одговорност ће морати да преузму они који су довели до такве ситуације и да одговарају за све што ће се догодити у будућности приликом уласка нелегалних миграната на територију БиХ - поручио је Лукач.

Он је нагласио да није могуће да друге агенције попут федералног или кантоналних МУП-ова уђу на територију Српске и контролипшу границу.

- То може да ради полиција Српске у складу са својим законским и уставним надлежностима. Ми немамо намјеру да на територији Федерације БиХ обављамо контролу и преузимамо њихове надлежности, али нећемо дозволити ни да то било ко други ради на нашој територији - рекао је Лукач.

ИОМ је обавијестио Граничну полицију БиХ да од 31. јануара није у могућности да финансира трошкове смјештаја и исхране полицијских службеника МУП-а Републике Српске који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији у надзору границе.

Имајући у виду да на тај начин ИОМ оставља границу Републике Српске са Србијом незаштићеном у тренутку кад се очекује нови прилив миграната, Гранична полиција је, према сазнањима Срне, о томе обавијестила Министарство безбједности у Савјету министара од којег тражи да хитно буду обезбјеђена додатна средства за ову намјену како би активности МУП-а Српске на испомоћи припадницима Граничне полиције биле настављене.