latinica  ћирилица
28/01/2020 |  15:09 ⇒ 16:40 | Аутор: banjaluka.net

Још једна мјера Владе Српске са циљем сузбијања сиве економије

Влада Републике Српске планира да у овој години успостави регистар лица која се баве посредовањем при промету некретнина у Републици Српској, са циљем јачања конкурентности привредних субјеката у сектору услуга, сузбијања сиве економије и развоја тржишта непокретности у Републици Српској.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Поред тога, циљ је и да се овом мјером обезбједи висок степен правне сигурности за све учеснике у посредовању у промету непокретности, али и да се добије виши квалитет услуга у области посредовања по европским стандардима пословања.

Наведено је све то у Програму економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. година, у којем стоји да ће се новим Законом о посредовању у промету непокретности јачати конкурентност привредних субјеката у сектору услуга и сузбити сива економија уз стварање услова за развој тржишта непокретности у Републици Српској, а што је у складу са постављеним циљевима у области уређења унутрашњег тржишта, заштите фер конкуренције и заштите потрошача.

С тим у вези, у овом Програму је наведено да је за ову годину планирано успостављање регистра лица који се баве посредовањем при промету некретнина, те праћење ефеката донесеног закона на смањењу сиве економије, расту и развоју ове дјелатности и заштити учесника у промету некретнина.

Што се тиче сљедеће године, планирано је ажурирање регистра лица који се баве прометом некретнина, те наставак праћења ефеката донесеног закона на смањењу сиве економије, расту и развоју ове дјелатности и заштити учесника у промету некретнина.

У програму се наводи да област посредовања у промету непокретности у Републици Српској карактерише високо учешће сиве економије у пословима посредовања у промету непокретности, неквалитетна услуга посредника, непостојање осигурања од одговорности, али И чињенца да није одређена потребна стручна спрема за лице које обавља послове посредовања.

Такође, посредници немају обавезу да прикажу сву документацију у вези са непокретношћу, нити да та документа, тј. копије докумената, чувају, док се уговори о посредовању у пракси ријетко закључују, не садрже све потребне елементе, ни обавезе и одговорности посредника.

Поред тога, наводи се и да се провизије често исплаћују у готовом, а не преко рачуна, чиме се доводи у питање контрола токова новца и опорезивање, а држава нема адекватан извор података о обављеним трансакцијама у посредовању у промету непокретности.

Ту је и ангажовање нестручних лица на пословима посредовања и то без закључења одговарајућег уговора у складу са законом којим се уређују радни односи, а то доводи до неквалитетног пружања услуге, велики број трансакција на тржишту непокретности обавља се уз посредовање нерегистрованих привредних субјеката, дакле у сивој зони економије, у којој не важе никаква правила, нити стандарди пословања, уз истовремено избјегавање плаћања пореза држави.

Што се тиче утицаја ове мјере на конкурентност, у овом Програму економских реформи Републике Српске, стоји да се она огледа у повећаном приливу новчаних средстава у Буџет Републике Српске, затим правним уређењем ове дјелатности и стварањем лојалне конкуренције стварају се услови за развој и раст ове дјелатности, али се доприноси и сузбијању сиве економије и заштити и купаца и продаваца некретнина у области посредовања у промету некретнина.