latinica  ћирилица
28/01/2020 |  15:28 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Петричевић: Влада Српске наставља са подстицајима и улагањима у Зворник

Тренутно стање у привреди Зворника и развојни планови за ову годину биле су кључне теме састанка градоначелника Зорана Стевановића и министра привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослава Петричевића. Истакнуто је да је Влада Српске велика подршка овом граду, али да је неопходно стратешким улагањима додатно помоћи домаћа предузећа.

На састанку је поручено да је Зворник направио искорак у привредном развоју, да неколико предузећа успјешно послује, да се повећава број запослених, приходи и добит. Градоначелник Зворника нагласио је да би ове године требало да буде реализован пројекат техничког гаса, у шта ће руски инвеститори уложити око 25 милиона евра.

- Очекујемо да се већ у току фебруара дође до тог неког првог корака у реализацији, до израде пројектне документације, захтјева за израдом и добијања грађевинске дозволе - изјавио је Стевановић.

Зворник је практично ослоњен на домаћа предузећа и домаћи капитал, а Влада Српске ће подстицајима и улагањима помоћи на његовом развојном путу, истакао је ресорни министар.

- Наставићемо са подстицајима који су се додјељивали и прошле и ове године. Они ће ове године бити, да кажем, дупло већи. Управо ће ићи у смислу набавке нових технологија. На тај начин желимо да привреднике усмјеримо да једноставно улажу у том правцу, како би задржали и повећали своју конкурентност - поручио је Петричевић.

Будућност Зворника су мала и средња предузећа. Једно од њих је и предузеће за производњу намјештаја "Генекс" које запошљава 39 радника и приводи крају изградњу новог погона.

- У принципу, нама јесте план да радимо домаће и инострано тржиште, зато и радимо овакав објекат. Једноставно, да имамо гдје да доведемо људе, да виде да се то ради у нормалним условима - изјавио је власник предузећа "Генекс" Миодраг Радић.

У оквиру своје посјете Зворнику Петричевић је обишао производне погоне компаније "Обућа".