latinica  ћирилица
28/01/2020 |  15:29 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Жељезничком инфраструктуром унаприједити привредну сарадњу

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас да би повезивање жељезничком инфраструктуром значајно подигло ниво привредне сарадње и размјене између земаља региона.
Митровић и Ебиби (Фото: Савјет министара) -
Митровић и Ебиби (Фото: Савјет министара)

У разговору Митровића и амбасадора Сјеверне Македионије Екрема Ебибија заједнички је констатовано да добри и пријатељски односи двије земље отварају значајан простор за јачање сарадње у области транспорта и комуникација.

Саговорници су се осврнули и на позитивне ефекте потписивања Регионалног споразума о ромингу који је омогућио значајно ниже цијене роминга између земаља региона, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

Речено је да је потребно наставити радити на спровођењу тог споразума, према коме је од 1. јула 2021. године предвиђено потпуно укидање роминга између држава западног Балкана.

На састанку је било ријечи и о потреби да се сарадња у области транспорта подигне на највиши ниво, посебно у области реализације пројеката путне инфраструктуре.

Поменута је и могућност заједничког наступа БиХ и Сјеверне Македоније према фондовима ЕУ којима се финансирају овакви пројекти.

Саговорници су разговарали и о потреби отварања сталне седмичне авионске линије Сарајево-Скопље, што би, како је оцијењено, значајно допринијело побољшању привредне сарадње двије земље.