latinica  ћирилица
28/01/2020 |  15:44 | Аутор: РТС

Дачић: Реципрочне мјере за Црну Гору

Србија је примијенила реципрочне мјере након што је Црна Гора забранила присуство састанцима државних органа и институција отправнику послова амбасаде Србије у Подгорици и то исто учинила према "личности број два" њихове амбасаде у Београду, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Отправник послова амбасаде Србије је Љубиша Милановић, некадашњи функционер београдске криминалистичке полиције, а "личност број два" црногорске амбасаде у Београду је министар-савјетник Ана Ражнатовић, преноси Фонет.

 Ивица Дачић је, у обраћању новинарима, рекао да оптужбе црногорских власти на рачун Милановића, да се не понаша у складу са дипломатским правилима, не одговорају истини, и да је зато Србија применила реципрочне мјере.

Објаснио је да је предсједник Србије прошле ноћи сазвао састанак неколико министара и директора Безбједносно-информативне агенције како би разговарали о стању и проблемима у региону, посебно послије напада на младића у Подгорици, зато што је показао три прста.

Дачић је рекао да су се надлежни државни органи обратили црногорским релевантним институцијама са захтјевом да објасне о чему се ту ради, да ли су мотиви за напад етнички и да ли је ријеч о насиљу над Србима.

Министар је подсетио да је Црна Гора, када се десио покушај паљења заставе те државе у Београду, реаговала и упутила протест, док се није огласила поводом снимака на којима се види уринирање по застави Србије код њих.

- Србија стоји иза интереса и права нашег народа који живи у Црној Гори. Ми се боримо искључиво за права српског народа, кога има 29 одсто. Проблеми у Црној Гори нису провоцирани из Србије, напротив, они се смирују уравнотеженом реакцијом власти из Београда - нагласио је Дачић.

Он је поновио да је Србија за дијалог са Црном Гором и смиривање ситуације у тој земљи, јер не оспорава црногорску државност, али да ће реаговати на сваки напад на Србе.

Дачић је подсјетио и на изјаве црногорског предсједника Мила Ђукановића из 1989. године, да се "поноси српским поријеклом и црногорском државношћу" и да је "дуго година власт плашила народ великосрком хегемонијом да би опстали на власти", и констатовао да је Ђукановић био у праву.

Али ако власт у Црној Гори промовише антисрпство, то не може да наиђе на аплауз у Београду, поручио је он.

Повод за Дачићево обраћање новинарима било је потписивање меморандума о сарадњи са Институтом за националну и међународну безбједност, на чијем челу је Дарко Трифуновић.

Дачић је објаснио да Министарство спољних послова жели да подстакне низ институција и организација које се баве научном дјелатношћу да помогну у промоцији државних и националних интереса Србије и заједно се укључе у "оно што се у свијету зове мека дипломатија".

Како је објаснио, постоје у свијету "дежурни квазианалитичари", који дају оцјене о Србији, и "30 година не могу да изађу из клишеа", а као примјер је навео Данијела Сервера.

Зато треба створити научну мрежу, да би имали уравнотеженији приступ проблемима у региону, рекао је Дачић, указујући да "и даље нашу ситуацију коментаришу они који су плаћени од стране албанских, хрватских и муслиманских лобија".