latinica  ћирилица
28/01/2020 |  17:26 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Формиран Независни клуб посланика Социјалистичке партије

Пет посланика Социјалистичке партије у Народној Скупштини Републике Српске формирало је независни клуб посланика Социјалистичке партије, који ће функционисати у том формату до оставке Петра Ђокића са мјеста предсједника Социјалистичке партије.

Ово су данас потврдили народни посланици СП на прес конференцији након одржане сједнице клуба.

Народни посланик Максим Скоко поручио је да посланици остају при раније изнесеним ставовима и да ће клуб посланика у овом формату функционисати до испуњења захтјева народних посланка и чланства Социјалистичке партије.

- Наш захтјев је да се Петар Ђокић повуче са мјеста предсједника партије и мнистра у Влади Републике Српске и јединствени смо да истрајемо у том захтјеву. Данас смо формирали независни клуб који ће функционисати у овом формату док се Ђокић коначно повуче, што ће се десити врло брзо. До тада, имамо капацитет од пет посланика, а имамо и захтјев чланства да путем наших кадрова промовишемо програмска рјешења Социјалиста, што са Ђокићем на челу једноставно није могуће – каже Скоко.

Народни посланик Горан Селак нагласио је да Петар Ђокић још увијек има прилику да се повуче, да се извини чланству Социјалистичке партије и да на миру ријеши личне проблеме са законом и одговори на оптужбе које оптерећују читаву Социјалистичку партију.

- И даље инсистирамо на јединству у партији, поштовању партијских аката и провођењу политика Социјалистичке партије. Петар Ђокић још увијек има шансу да се искупи и допринесе консолидацији партије у изборној години. Што се тиче клуба посланика, настављамо јединствено, имамо подршку чланова партије и инсистирамо на рјешењима проблема у којима се партија налази због самовоље Петра Ђокића - каже Селак.

Посланик Саво Вулић изјавио је да клуб посланика не прихвата досадашње нелегалне одлуке предсједника и покушаје да се из партије избацују људи који указују на проблеме.

-Не можемо прихватити одлуке о искључењу наших другова, поготово јер ни сама сједница Главног одбора није заказана по статуту али и због чињеница да су гласали и људи који нису чланови ГО и да је неким члановима био забрањен улаз у салу и још много тога није било регуларно, али то је нешто што смо очекивали. Сада је битно да настављамо сложно, да имамо подршку базе и да не одустајемо од захтјева за смјену – каже Вулић.

Народни посланик Ристо Марић нагласио је да је формирање клуба одлука народних посланика која ће бити на снази до испуњења захтјева народних посланика и чланова Социјалистичке партије, односно док се не десе неопходне промјене у руководству партије.

- Остајемо при ставовима и политикама Социјалистичке партије и инсистирамо на јединству Социјалиста и даљем развоју партије који није могућ са Ђокићем на челу. Са пет посланика, очекујемо и скори договор око учешћа у власти и расподјели функција са 8.77 одсто од 12,28 одсто колико је било учешће Социјалистичке партије, с тим да су у питању само позиције које су и до сада припадале СП – каже Марић.

Народни посланик Андреа Дорић захвалила је на подршци која посланицима СП стиже из читаве Републике Српске, те поручила да је вријеме да Социјалистичка партија слободно живи и ради, без терета афера, без самовоље и нелегалних одлука појединаца.

- Хвала свим члановима на огромној подршци, а ми настављамо даље као независни клуб посланика Социјалистичке партије. Циљ нам је сложна и снажна Социјалистичка партија и знамо да уз себе имамо искрене Социјалисте из читаве Републике Српске – истакла је Дорићева.