latinica  ћирилица
28/01/2020 |  18:42 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Тривић: Просвјетни радници граде сигурну будућност Српске

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је вечерас да просвјетни радници, васпитајући и образујући младе људе, граде сигурну будућност Српске.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

- Као што је Свети Сава примјер инспирација свима нама, тако је учитељ, односно наставник примјер ученицима, а то Светосавском наградом желимо нагласити - рекла је Тривићева вечерас у Бањалуци на свечаности уручења светосавских награда просвјетним радицима.

Тривићева је нагласила да је вријеме када стварао Свети Сава и садашњи тренутак дијеле вијекови, али да српски народ и данас дијели исте вриједности које му је први српски просвјетитељ оставио у насљеђе поставши и оставши стубом духовнсти, просвјете и културе.

- Сви ми потомци његове духовне и просвјетитељске мисли стојимо и данас загледани у његове подвиге, али и потребе образовања које кроји нови развој друштва и савременог доба, а оно тражи нова знања, вјештине и да се одговори потребама нових занимања будућности. То је велики изазов - додала је Тривићева.

Она је истакла да је неопходно да друштво трансформише свој однос према образовању.

- Снажне образовне установе су основ развоја образовања у који смо већ закорачили и којим морамо ићи корак по корак, а први је вратити ђака у средиште збивања - навела је она.

Према њеним ријечима, намјера ресорног министарства је да прилагоди образовни систем савременом ученику и његовим потребама.

Тривићева је додала да Министарство жели и да подстакне и мотивише просвјетне раднике, да чује глас наставника при доношењу одлука о образовној политици и другим важним друштвеним питањима.

- Они су носиоци развоја и њихова улога је кључна - истакла је Тривићева.

Тривићева је рекла да је стручна комисија наградила 24 наставника, којима је честитала добијање светосавских награда за 2019. годину, уз жељу да наставе да васпитавају и образују ученике водећи се примјером светосавским, његовом просветитељском истрајношћу, чистотом и скромношћу.

Она је цитирала великог српског писца Јована Јовановића Змаја - "Није знање знање знати, већ је знање знање дати!".