latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:14 ⇒ 22:41 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Реафирмисати професију просвјетних радника (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас на свечаности уручења светосавских награда у Бањалуци значај просвјетних радника у животу сваког појединца и њихове улоге трећег родитеља, као и потребу да се ова професија реафирмише.

Цвијановићева, која је некадашњи просвјетни радник, нагласила је да је значајно уручење награда, али и то да се побољша статус људима из ове професије, да им се створе бољи услови за рад, да се сачува њихова улога у друштву.

Она је рекла да ће убудуће просвјетни радници заједно са ресорним републичким министарством радити на реформи образовног система.

- Наша дјеца када оду у свијет, тамо постижу добре резултате потковани са пуно више знања у односу на другу - напоменула је Цвијановићева.

Академија (Фото: РТРС)

Она је додала да глобализација налаже да дјецу у Српској треба да припремати за будуће изазове, професије, знања која ће бити функционална и оперативна и омогућити им да лакше дођу до посла који ће бити добро плаћен.

Цвијановићева је истакла просвјетни радник јесте трећи родитељ, додајући да се до краја живота памти учитељ, наставник и разредни старјешина.

- То само по се би већ довољно говори колико је просвјетни радник саставни дио или цијелог живота по фазама одрастања и свега што наша зрелост носи - рекла је предсједница Српске.

Цвијановићева је честитала награђенима просвјетним радницима, те изразила наду да ће додјела светосавских награда постати традиција.

Фото: РТРС

- Надам се да ћемо као друштво показати способност да препознамо успјех просвјетара, а сутра љекара, спортисте, глумаца, да се вратимо оним вриједностима које су изгубиле на значају зато што смо се налазили у вртлогу промјена и трансформација - навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је пожељела свим просвјетарима успјешан рад у школама, да школе у Српској да буду модерније.

- Желим свима нама већи успјех у нашем друштву, а то је Република Српска - истакла је Цвијановићева.

На свечаности у Дјечијем позоришту Српске вечерас су уручене светосавске награде за 24 просвјетна радника.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ове године први пут додјељује светосавске награде наставницима за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика и допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској у школској 2018/2019. години.

Покровитељ свечане додјеле светосавских награда је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ - ПРИЗНАЊЕ ПРОСВЈЕТАРИМА ЗА ТЕЖАК ПОСАО

Пресједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је додјељивање светосавских награда истакнутим просвјетним радницима у Српској начин да се покаже уважавање ове часне професије, тешког посла на васпитању и образовању дјеце и њихове припреме за будућност.

Она је навела да признања треба да прати и стварање бољих услова за рад просвјетних радника, те напоменула да је због тога годинама уназад у Републици Српској много улагано у образовање.

- Успјели смо, након свих оних година кризе, да полако уђемо и у процес повећања плата, знајући да је материјални статус и положај наших просвјетних радника важна ствар у афирмацији или боље речено реафирмацији њихове позиције", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након свечаног уручења светосавских награда.

Изразила је задовољство што је као предсједник Републике могла да буде покровитељ овако важне манифестације, као и увјерење да ће додјела светосавских награда постати традиција.