latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:32 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Српска ће помоћи свом народу у Сјеверној Македонији (ФОТО)

Република Српска помоћи ће свом народу у Сјеверној Македонији у области инфраструктуре, образовања, али и радити на институционалном повезивању. Овом поруком српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик завршио је дводневну посјету Сјеверној Македонији. Додик је данас у Кучевишту-Скопској Црној Гори обишао Основну школу "Ћирило и Методије" и најавио да ће на љето организовати долазак педесетак ученика из овог мјеста у Републику Српску.

Више међусобних посјета, дружења, али и рада на заједничким пројектима – све то неопходно је како би Срби у Српској и у Сјеверној Македонији имали израженији осјећај припадности истом народу, порука је српског члана Предсједништва БиХ.

- Већ овога љета ћемо на распусту да организујемо бар 50 дјеце из овога мјеста да дођу у Републику Српску како би је воље упознали. Ми ћемо на почетку школске године доставити овдје један значајан број уџбеника из националних предмета, што ће свакако бити помоћ. Материјално ћемо помоћи и рад културно умјетничког друштва које баштине традицију српских игара - изјавио је Додик.

Додик је посјетио Основну школу “Ћирило и Методије”, једну од двије српске школе у Сјеверној Македонији. Обећана помоћ значиће школи, порука је руководства.

Школа у Сјеверној Македонији (Фото: РТРС)

- Дјеци је увијек потребно све. То су књиге, уџбеници, наставна средства. Све што треба у вези школе - изјавила је директорка Основне школе "Ћирило и Методије" Дарија Ковачевић Божиновска.

Потребу за развијањем заједништва српског народа, посебно међу младима, нагласио је и Богољуб Нинић, предсједник Српског културног, просвјетног и информативног центра који је у Кучевишту дочекао Додика.

- Сарадња о којој је било ријечи јесте у виду институционалног повезивања у сфери културе, образовања, привреде. Да млади људи из Скопске Црне Горе са младима из Републике Српске и Србије сарађују, комуницирају и друже се - изјавио је Нинић.

Током данашње посјете Додик је разговарао и са бившим предсједником Сјеверне Македоније Ђорђем Ивановим. Заједничка је порука да је досадашња сарадња добра, али и да је треба додатно развијати. Иванов је Додику честитао и на Светосавској повељи, највећем признању српског народа у тој земљи, која је Додику уручена на Светосавској академији у Скопљу због афирмисања српског националног питања у региону.