latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:40 ⇒ 29/01/2020 | 05:30 | Аутор: РТРС

Митрополија позвала власт Црне Горе да чује глас народа

Тензије у Црној Гори се не смирују. Синоћ је у Подгорици брутално претучен младић, јер је наводно са три прста провоцирао навијаче ватерполо репрезентације ове земље. Узаврелу атмосферу у овој држави додатно је усијао црногорски предсједник Мило Ђукановић, који је литије православних вјерника назвао лудачким покретом. То је изазвало бурна реаговања. Из Митрополије црногорско-приморске позвали су власт да престане са понижавањем сопственог народа, и да чује његов глас.

Синоћњи догађаји у Подгорици у којима је претучен младић јер је, наводно, показао три прста, већ уздрмане односе Црне Горе и Србије додатно су потресли. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да су органи Србије од институција Црне Горе тражили да објасне да ли су мотиви за напад етнички и да ли је ријеч о насиљу над Србима.

Један од закључака синоћњег састанка је и да би о свему Вучић ускоро требало да разговара са предсједником Црне Горе. Подршка Србима у Црној Гори још једном је стигла и од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Желим да подржим наш народ и нашу цркву у Црној Гори. Да одбацим било какву могућност да се према нашем народу, гдје год се он налази врше било какви облици насиља - поручио је Додик.

Црногорски премијер Душко Марковић упутио је отворено писмо Митрополији црногорско-приморској, позивајући је на преговоре о, како је навео, најбољем рјешењу за примјену чланова Закона о слободи вјероисповијести, који су за цркву спорни. Међутим, атмосферу у Црној Гори додатно је подгријао црногорски предсједник својим изјавама о литијама православних вјерника.

- Не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори, а злоупотребљава се како би се срушила Црна Гора. Не дозволите да будете дио тог лудачког покрета - изјавио је Ђукановић.

Ђукановићеве увреде осудила је Митрополија црногорско-приморска. Позивају на достојанство и мир.

- Забрињава нас мржња која долази од појединаца, али у њој препознајемо неодговорно понашање оних који треба данас да буду најодговорнији у Црној Гори. Након изјава које допиру са највиших државних адреса, јасно је да су конфликт, мржња и сукоби посљедње оружје у њиховој борби против народа - саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Осуда Ђукановићевих ријечи стиже и од политичких партија. За ДФ и СНП Ђукановићеве ријечи су фашистичке. Истовремено, у Беранама које би Ђукановић сутра требало да посјети присутне су јаке полицијске снаге. Према писањима локалних медија, уз полицију је стигла и велика количина сузавца и средстава за разбијање демонстрација.