latinica  ћирилица
28/01/2020 |  20:42 ⇒ 29/01/2020 | 07:54 | Аутор: СРНА

Радончић: Вјерујем у даљу помоћ ИОМ

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић нагласио је да је БиХ захвална Међународној организацији за миграције /ИОМ/ за досадашњу помоћ и жели да вјерује да ће она бити већа и адекватнија због ескалације мигрантске и хуманитарне кризе.
Фахрудин Радончић (Фото: oslobodjenje.ba) -
Фахрудин Радончић (Фото: oslobodjenje.ba)

- Сиромашна БиХ не може сама носити терет енормног броја људи који желе да заврше на дестинацијама изван БиХ - истакао је Радончић у саопштењу.

Он је навео да је Министарство безбједности у Савјету министара добило од Граничне полиције БиХ акт у којем ИОМ обавјештава да је "према тренутној динамици, финансирање трошкова смјештаја и исхране полицијских службеника који пружају испомоћ Граничној полицији БиХ у надзору границе, од ове организације могуће до 24. јануара".

Радончић је навео и да је ресорно министарство обавијештено да мјесечни трошкови за 72 полицијска службеника, колико се тренутно налази на испомоћи, а користе услуге смјештаја и исхране износи 67.577,40 КМ без ПДВ-а.

- Дана 14. јануара од ИОМ-а смо упознати да су у могућности сносити ову врсту трошкова до 31. јануара - наведено је, између осталог, у допису Граничне полиције које је упућено Министарству безбједности у Савјету министара, који је објавио Радончић.

ИОМ је продужио за два мјесеца финансирање смјештаја и хране полицијских службеника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији у надзору границе, саопштено је раније данас из Министарства безбједности у Савјету министара.

У саопштењу је наведено да ће ресорно министарство настојати да помоћ ИОМ буде настављена или да Савјет министара пронађе адекватна средства из домаћих извора како се не би смањио ионако недовољан број полицајаца на чувању источне границе БиХ.

Влада Републике Српске и МУП Српске сносе трошкове горива и дневница полицијских службеника МУП-а Српске, а ИОМ смјештаја и хране.