latinica  ћирилица
28/01/2020 |  20:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Начелница Мркоњић Града: Вучићева посјета историјска

Посјета предсједника Србије Александра Вучића Мркоњић Граду у Републици Српској је историјска, изјавила је данас уочи Вучићевог доласка начелница те општине Дивна Аничић и додала да су и раније добијали помоћ од Владе Србије, али да ће ово бити прилика да се разговара о томе шта још може да се уради како би грађани живели боље.
Дивна Аничић - Фото: РТРС
Дивна АничићФото: РТРС

- Ми смо већ имали помоћ Владе Србије за одређене пројекте у току прошле године, а разговарали смо и око евентуалне додатне помоћи, највише по питању образовања, здравства, тако да ћемо сутра вјероватно дефинисати шта ће од тога бити реализовано - рекла је Аничићева за Тањуг.

Посебно им је, каже, драго што је предсједник Србије одабрао да сутра посјети Мркоњић Град.

- Ми смо повратничка општина, скроз смо били страдали у рату, све је било порушено и још увијек се на неки начин опорављамо од ратних дешавања, тако да нам је помоћ свакако потребна - истакла је Дивна Аничић.

Навела је да општина Мркоњић Град има око 17.000 становника, од којих су више од 90 одсто Срби.

У оквиру посјете тој општини, предсједник Србије ће разговарати с привредницима, а обићи ће и Гимназију и Машинску школу, које су у једном објекту.

Похађа их око 500 ученика који, каже за Тањуг директор Машинске школе Предраг Ђуза, имају солидне услове за редовну наставу, али највећи проблем је практична настава.

Најнеопходније су им, навео је, ЦНЦ машине и додао да су ЦНЦ техничари веома тражени на тржишту рада и у Републици Српској и ван њених граница.

- Када бисмо успјели да набавимо те машине и упишемо ученике за то занимање, а вјерујем да хоћемо, јер је изузетно велико интересовање, ријешили бисмо и велики проблем са којим се сусреће Мркоњић Град, а то је одлазак ученика након завршека основне школе у неке веће градове у Републици Српској или у Србији - рекао је Ђуза.

Предност је, каже, то што имају радионицу и обучен наставни кадар тако да им, додао је, само недостају машине да би комплетирали ЦНЦ технологију у школи.

Зграда у којој су смештене Гимназија и Машинска школа изграђена је 1973. године и у њу је, додао је Ђуза, више пута улагано.

- Овај објекат је током агресије хрватске војске 1995. године био у ужасном стању. Реновиран је колико се могло, парцијално, а значајни инфраструктурни пројекти нас очекују и у наредном периоду, од енергетске ефикасности до опремања информатичких кабинета, библиотеке, радионице... - навео је Ђуза.

Изразио је задовољство што ће њихову школу посјетити председник Србије јер ће то, додао је, бити прилика да му предоче проблеме са којима се суочавају.

- Надам се да ће имати разумијевања да нам помогне - додао је Ђуза.

Предсједник Србије Александар Вучић сутра ће доћи у Мркоњић Град, а посјетиће и општину Дрвар у Федерацији БиХ, гдје ће бити отворена фабрика врањске компаније "Јумко", као и филијала Комерцијалне банке.