latinica  ћирилица
28/01/2020 |  21:50 | Аутор: СРНА

Нема договора "Самоопредјељења" и ДСК-а

Састанак руководстава радикалног албанског покрета "Самоопредјељење" и Демократског савеза Косова којем су присуствовали амбасадори западних земаља завршен је без договора о формирању власти.
Приштина - Фото: Wikipedia
ПриштинаФото: Wikipedia

Предсједник ДСК-а Иса Мустафа рекао је новинарима након састанка да ова странка неће одустати од захтјева да се Глаук Коњуфца /"Самоопредјељење"/ не повуче са функције предсједника парламента самопроглашеног Косова.

- Уколико `Самоопредјељење` прихвати наш захтјев спремни смо да потпишемо споразум о формирању коалиције - нагласио је Мустафа.

Албулена Хаџију из "Самоопредјељења" истакла је да је за ову странку захтјев ДСК-а неприхватљив и најавила могућност наставка преговора двије најјаче албанске парламентарне странке.

Од избора одржаних 6. октобра прошле године албански радикални покрет "Самоопредјељење" и ДСК настоје постићи коалициони споразум уз посредовање амбасадора западних земаља.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи упутио је 20. јануара званичан допис којим парламент обавјештава да је мандатар за састав нове владе лидер "Самоопредјељења" Аљбин Курти.

Тачи је тада навео да почиње да тече Уставни рок од 15 дана за формирање владе.

Уколико до понедјељка, 3. фебруара, Курти не обезбиједи потребну већину посланика, Тачи ће мандат за састав нове владе повјерити ДСК-у, другој партији по броју освојених мандата у парламенту.