latinica  ћирилица
29/01/2020 |  08:59 | Аутор: СРНА

Милић: 2020. биће година развојне шансе Брчко дистрикта

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милића рекао је Срни да ће овогодишњи буџет, који би требало да буде усвојен до краја марта, бити развојног карактера.
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта - Фото: СРНА
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистриктаФото: СРНА

- До сада нисмо усвојили буџет због новог закона о буџету који доноси низ новина, али и чињенице да је Брчко специфична и компликована средина будући да све политичке одлуке представљају компромис између различитих интереса - појаснио је Милић.

Према његовим ријечима, буџет би требало да износи око 240 милиона КМ и његова структура биће слична оној у претходним годинама.

- Ова година биће година прекретнице и развојне шансе Брчко дистрикта. Потписали смо Меморандум о разумијевању са Студен холдинг групацијом, који предвиђа улагање од 500 милиона КМ у дистрикт и запошљавање 4.000 људи у наредних десет година. То је стратешки значајан и највећи пројекат који би требало да буде имплементиран у дистрикту - истакао је Милић.

Он је подсјетио да постоји низ пројеката чија је реализација у току или ће бити покренута, као што је ревитализација Луке Брчко у износу од десет милиона евра кредита Европске банке за обнову и развој.

- Сутра очекујемо одлуку Савјета министара о нашој иницијативи о задужењу за рјешавање проблема водоснабдијевања у Дистрикту изградњом транспортног цјевовода трасом обилазнице за шта је планирано неких шест и по милиона евра - навео је Милић.

Говорећи о односу Владе Српске према дистрикту, градоначелник Милић рекао је Срни да Влада Српске континурано има конструктивну улогу у односу на Брчко, што се најбољи види из конкретних улагања, јер је она њен највећи донатор при чему је више од 50 милиона КМ донирала по основу субвенција цијене електричне енергије, која је знатно нижа у дистрикту у односу на Федерацију БиХ.

- Било је ту и низ улагања у инфраструктурне пројекте, а један од најактуелнијих је изградња обданишта, који би ускоро требало да буде завршен, вриједан 500 милиона КМ, а који се финансира у сарадњи са Владом Србије - истакао је Милић.

Оцјењујући положај Дистрикта, Милић је навео да Брчко у 20 година није постао оно што је предвиђено да буде и није искористио шансе, али су у посљедњих годину дана направљени значајни помаци.

- Ако наставимо оваквим интензитетом постаћемо једна од најпросперитетнијих локалних заједница у БиХ. То подразумијева и промјену досадашњег начина дјеловања и много више осјећаја за компромис. То није лак посао, јер је ријеч о мултиетничкој заједници гдје постоје различити интереси. Надам се разумијевању са свих страна да би Дистрикт био просперитетна заједница у коју ће се радо долазити, а не одакле ће млади одлазити - закључио је Милић.

Он је поручио да Брчко мора искоритити своју шансу, која му се пружа у посљедњих годину дана и да пружи живот својим грађанима на нивоу на којем треба да буде локална заједница која има буџет од 240 милиона КМ.