latinica  ћирилица
29/01/2020 |  09:38 ⇒ 09:44 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Могући заједнички пројекти са Израелом у области истраживања (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки иразвој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и министар науке и технологије Израела Офир Акунис договорили су интензивирање сарадње, између осталог и заједничким аплицирањем на научно-истраживачке пројекте из области као што су биомедицина, вјештачка интелигенција и сајбер безбједност.
Министар Рајчевић са министром науке и технологије Израела (Фото: www.vladars.net) -
Министар Рајчевић са министром науке и технологије Израела (Фото: www.vladars.net)

Рајчевић и Акунис разговарали су о модалитетима сарадње Српске и Израела у области истраживања са фокусом на могуће заједничке пројекте чији би резултат била тијесна сарадња у оснивању научно-истраживачких института у Српској.

- Акуниса сам упознао о плановима и визијама Српске у домену рада министарства, текућем реформском процесу високог образовања и ономе што намјеравамо урадити како бисмо покренули процес дигиталне трансформације друштва - рекао је Рајчевић након сусрета организованог у оквиру 15. "Илан Рамон" конференције посвећене израелском свемирском програму.

Рајчевић је указао да је Израел глобални лидер по резултатима и достигнућима у области науке и технологија.

- Сличне историјске и геополитичке околности чине да ми у Српској ову пријатељску нацију сматрамо трајним савезником када је ријеч о економском развоју - навео је Рајчевић.

Он је нагласио да је Акунису пренио своје увјерење да будућност Српске и Израела лежи у знању и технолошком развоју, те да су Републици Српској искуства Израела од велике користи, саопштено је из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Акунис је захвалио Рајчевићу за посјету, истакавши да увијек има простора за сарадњу у друштвима чија је оријентација ка науци и технологији стратешки правац, наводи се у саопштењу.

У разговорима су учествовали и Акунисови најближи сарадници који су говорили о потреби размјене академског особља и усавршавања.

- Договорено је да се будућа сарадња интензивира достављањем конкретних пројектних приједлога, као и заједничким аплицирањем на научно-истраживачке пројекте из иновативних области као што су биомедицина, вјештачка интелигенција и сајбер безбједност. У плану је и израда текста споразума у овој области - истиче се у саопштењу.

Рајчевић, који је у вишедневној посјети Израелу, посјетиће универзитете, те ће имати и бројне сусрете са представницима Владе Израела и компанија из области сајбер одбране и безбједности.

У оквиру конференције "Сајбертех Тел Авив 2020" сутра ће бити одржан панел под називом "Најновија достигнућа у заштити критичне инфраструктуре" на којем ће се, као један од говорника, обратити и министар Рајчевић.