latinica  ћирилица
29/01/2020 |  09:50 | Аутор: СРНА

Аустралија: Научници направили коронавирус у лабораторији

Аустралијски научници су први изван Кине успјели да направе верзију смртоносног коронавируса у лабораторијским условима, што би могло да отвори пут развоју вакцине.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Институт за заразне болести и имунологију "Питер Доерти" из Мелбурна саопштио је да су његови научници успјешно узгојили коронавирус од узорка једног зараженог пацијента 24. јануара.

Вирус ће бити подијељен са стручним лабораторијама које блиско сарађују са Свјетском здравственом организацијом у Европи, као и са лабораторијама у Аустралији.

Изучавање вируса омогућиће постављање тачне дијагнозе болести и процјењивању ефикасности пробних вакцина.

Ово је први пут да је ћелијска култура коронавируса узгојена изван Кине, чији су научници претходно објавили геном вируса да би олакшали постављање дијагнозе.

- То што имамо стварни вирус значи да сада имамо могућност да валидирамо и верификујемо све методе тестирања и упоредимо њихове осјетљивости и специфичности. То је велика ствар за дијагностику - рекао је је Џулијан Друс, шеф лабораторије.

Према посљедњим званичним подацима, од вируса су умрле 132 особе, а заражено 6.000.

Прве случајеве заразе пријавили су и Уједињени Арапски Емирати. Ријеч је о породици која се вратила из кинеског града Вухан, који је у центру епидемије. Није објављено колико је људи заражено.