latinica  ћирилица
29/01/2020 |  10:04 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Одлазак друге по снази чланице ЕУ

Након изласка Велике Британије у петак у поноћ, ЕУ ће имати мање становника - 446 милиона, а њена територија биће смањена за 5,5 одсто.
Брегзит (фото: biba.org.uk) -
Брегзит (фото: biba.org.uk)

Унија остаје без чланице која је била једна од највећих и најбогатијих.

Испред зграде Европског парламента у Бриселу симболично ће бити уклоњена британска застава, а Велика Британија постаће "трећа земља".

У Европском парламенту више неће бити ниједног од садашња 73 британска европосланика - 46 мјеста биће резервисано за будуће државе чланице, а 27 ће бити прерасподијељено.

Британија више неће имати право на комесара у Европској комисији.

Британски премијер више неће бити позиван на европске самите, а представници те земље неће учествовати на министарским састанцима.

Као држављани стране земље, Британци више неће моћи да се кандидују за радна мјеста европских функционера у Бриселу. Многи су, међутим, узели двојно држављанство како би могли остати у Унији.

Британија неће имати право гласа у ЕУ, али ће до истека прелазног периода морати да уплаћује свој дио у европски буџет. Британија је други нето уплатилац у ЕУ буџет /послије Њемачке/.

Према УН, око 1,5 милиона британских држављана живи у некој другој чланици ЕУ, а највише у Шпанији, Француској, Ирској, Њемачкој и Италији.

Према британској Канцеларији за статистику, 2,9 милиона држављана из 27 чланица ЕУ живи у Британији, што је око 4,6 одсто популације.

У складу са Споразумом о повлачењу, и Британци у ЕУ и држављани Уније у Британији задржаће своја права на боравак и рад у земљи у којој бораве.

Држављани 27 чланица ЕУ који бораве у Великој Британији мораће се регистровати како би остварили та права. За Британце који живе у ЕУ процедуре се разликују од земље до земље.

Слобода кретања важиће до 31. децембра 2020, наводе британски медији.