latinica  ћирилица
29/01/2020 |  10:24 | Аутор: БЕТА

Хапшење у Црној Гори због објаве "Биће рата"

Црногорска полиција потврдила је да је ухапсила Веска Пејака (40) из Никшића.
Полиција Црне Горе  (Фото:ПорталРТЦГ) -
Полиција Црне Горе (Фото:ПорталРТЦГ)

Пејак је ухапшен због сумње да је објавом на друштвеној мрежи починио кривично дјело "изазивање панике и нереда".

Полиција наводи да је Пејакова објава "на једној друштвеној мрежи", под насловом "Биће рата", "изазвала узнемирење грађана", наводи се у кратком саопштењу полиције.

Основни државни тужилац у Никшићу Пејаку је одредио притвор у трајању од 72 сата.

Пејак, активиста нефорналне групе грађана Алтернатива, коментарисао је синоћне инциденте у Подгорици током уличног славља поводом дочека црногорских ватерполиста који су се с медаљом вратили са Европског првенства.

Група младића са црногорсим заставама напала је деветнаестогодишњака у једном подгоричком насељу, док је полиција интервенисала на још два мјеста у граду како би спријечила каменовање колоне возила с обиљежјима Црне Горе.

Пејак је у коментару овог догађаја, између осталог, написао да су ти "немили догађаји потврда" његових ријечи да ће "бити рата", јер "ДПС жели народ да уведе у тај рат".

- Хоћете рат? Имаћете га - закључио је Пејак на Фејсбуку.

Члан Алтернативе Никола Безмаревић је оцијенио да је хапшење Пејака "атак на слободу мишљења" и позвао власти да га ослободе.

Савјет за грађанску контролу рада полиције је констатовао да је поступање полиције у овом случају "било законито и у координацији са државно-тужилачком организацијом".

Посљедњих неколико недјеља, од усвајања Закона о слободи вјероисповијести и масовних протеста противника тог прописа, у Црној Гори приведено је неколико грађана због објава на друштвеним мрежама и под сумњом за "изазивање панике и нереда".