latinica  ћирилица
29/01/2020 |  11:31 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Сребреница: Осуда хајке на српску дјецу

На Светосавској академији у Сребреници одбачене су инсинуације и оркестрирани напади и хајка локалних бошњачких политичара, путем друштвених мрежа и неких медија, на српску дјецу из сребреничке основне школе због обиљежавања школске славе Светог Саве.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Бошњачки политичари и њихови сљедбеници српску дјецу назвали су фашистима и оптужили да величају злочинце, геноцид те за дискриминацију и застрашивање.

- Оваква хајка на дјецу је недопустива по свим конвенцијама о дјечијим правима, изнесене тврдње су нетачне и то је већ постала њихова уобичајена мантра коју стално понављају да би скренули пажњу на себе и дали значај неким својим замислима и намјерама - рекао је протојереј Александар Млађеновић синоћ на Светосавској академији.

Он је додао да је до овог дошло због објављене фотографије на друштвеним мрежама на којој се налазе ученици ове школе, углавном чланови Српског културно-умјетничког друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић", у кабинету православне вјеронауке одјевени у традиционалне српске народне ношње и држе уздигнута три прста онако како се вијековима крсте православни хришћани што некима очито смета.

Млађеновић је појаснио да је на фотографији у позадини српска застава- тробојка изнад које пише "браћа четници".

Он је оцијенио да је оркестрирани напад на српску дјецу посљедица непознавања или сталног настојања неких бошњачких представника да фалсификују историју и у тим злим намјерама четнике називају фашистима иако су се они у свим ратовима борили за ослобођење српског и других јужнословенских народа од окупатора и против фашиста.

- Четници под вођством Драгољуба Михаиловића спасили су српски народ од истребљења које су чинили фашисти и њихове слуге усташе, односно преци ових који данас четнике називају фашистима. То је историјска истина која се не може мијењати - истакао је Млађеновић.

Он је навео да је Михаиловић за заслуге у борби против фашизма одликован највећим признањима савезничких земаља Француске и САД, којим су га одликовали тадашњи предсједници тих држава Шарл де Гол и Хари Труман.

- Они се праве да то не знају и хоће да мијењају историјске чињенице ради својих интереса и да би спрали љагу са дијела своје прошлости. Поручујемо онима који се декларативно залажу за људска права и разне цивилизацијске вриједности нека прво науче да се не врши хајка на малољетну дјецу - поручио је Млађеновић.

Он је додао да се сматра да су дјеца у свим културама свијета светиња, али изгледа да то не важи за све.

- Жао нам је што морамо учити читав један политичко-вјерско-медијски конгломерат хушкача и хајкача томе да се у дјецу не дира. Кажу, тамо гдје се спаљују књиге, ускоро ће и људи - рекао је Млађеновић.

Он је додао да се тако може рећи и да "ко дигне медије на дјецу, тражи оправдање за своја сутрашња недјела према њима.

- Ми стојимо иза своје дјеце и иза свега што раде и што су урадили. Поносни смо на њих и данас, као што смо увијек и били. Дајемо им пуну подршку и сву љубав што имамо и желимо им да, искусивши ваше уједе, не престану свједочити своју вјеру, културу и традицију и да не престану вјеровати да је суживот, ипак, могућ - нагласио је Млађеновић.

Предсједник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић позвао је бивше и садашње локалне бошњачке функционере да се уздрже од неоснованих напада и цртања мета на малољетницима.

Он је рекао да је за сваку је људску и моралну осуду претварање мржње у основу културе и политичке борбе најзначајнијих бошњачких првака у Сребреници.

- Срби с поносом обиљежавају и славе своје догађаје и личности из дуге традиције. Они који немају историју и традицију или је не познају јер су је напустили, развијају мржњу према свему што не припада личном и колективном памћењу. Заборав се не може лијечити бјежањем од прошлости и нападима на све изван себе - рекао је Цвјетиновић.

Према његовим ријечима, "сљепило према комшијској, `туђој` дјеци, без обзира што су заштићена свим законима и конвенцијама, јесте патолошка мањкавост колективитета".

Цвјетиновић је упитао "зашто се баш изливи безобзирности и умоболности испољавају уз Божић, Савиндан, Петровдан, Васкрс, Тројчиндан и друге хришћанске православне празнике"?

Он је указао да се варају они који мисле да је српско памћење кратко.

- Сјетимо се Другог свјетског и посљедњег рата. Умјесто осуда злочина почињених над Србима, произведена је наводна великосрпска агресија. Сада у миру треба тражити нове изворе и начине напада. Опет је најлакше, за искварен разум, тровати и гадити на највеће српске празнике - упозорио је Цвјетиновић.

Према његовој оцјени, бошњачки политичари би да српску дјецу претворе у слуге и сматрају да их треба натјерати, према њиховом колективном искуству, да забораве да су Срби, да се одрекну Светог Саве, својих јунака и да униште етнографско и фолклорно насљеђе.

- Таква основа за босанскохерцеговачко друштво Србима никада неће прихватљива - поручио је Цвјетиновић.

Под утицајем локалних политичара данас је група од педесетак родитеља бошњачке дјеце, међу којима и оних чија дјеца не похађају школу, протестовало испред школе не дозволивши бошњачкој дјеци да присуствују првом часу.

Након тога дјеца су се укључила у наставни процес, а родитељи су предали списак захтјева руководству школе, тражећи да они буду ријешени за седам дана.

Представник родитеља бошњачке дјеце Мирнес Захировић рекао је да родитељи траже објашњење због инцидента у школи, да се противе наводној дискриминацији и траже да се нормализује рад савјета родитеља и разговара са руководством школе и другим надлежним за образовни систем.

Сребренички имам Дамир Пешталић рекао је да су предали захтјеве директору школе и да очекују разговор с циљем да се унаприједи рад школе, да се проблеми рјешавају на легалан начин и да сва дјеца имају једнак третман у школи.

Директор "Прве основне школе Сребреница" Драги Јовановић рекао је да не може коментарисати захтјеве јер још није анализирао шта је све наведено у допису који му је предат.