latinica  ћирилица
29/01/2020 |  12:03 ⇒ 12:10 | Аутор: Независне

Одобрено вађење злата у Варешу

Компанија Eastern Mining потписала је Анекс 4 уговора о Концесијском одобрењу са Министарством привреде Зеничко-добојског кантона којим се поред цинка, олова и барита, одобравају и права на злато, сребро и бакар потврђена вишегодишњим гелошким истраживањем, пише Бизнисинфо.
Вареш - некадашњи рудник (Фото: capital.ba) -
Вареш - некадашњи рудник (Фото: capital.ba)

Анексом су ријешене све законске нејасноће које су настале усљед неусклађености кантоналног и федералног нивоа власти по питању права на руду, а уједно је уклоњена обавеза за почетком експлоатације до маја 2020. године.

Такође, Анекс укључује повећање минималне годишње концесијске накнаде са тренутних 1,50 КМ на 3,90 КМ по тони ровне руде.

- Овим договором Зеничко-добојски кантон показао је јасну одлучност да подржи отварање рудника у Варешу - истакао је генерални директор компаније Eastern Mining, Милош Бошњаковић.

У вријеме издавања првобитног Концесијског одобрења 2013. године, хисторијске информације доступне за рудник у Варешу нису садржавале довољно анализа за злато, сребро и бакар те се посљедично Одобрење односило специфично на олово, цинк и барит.

Ипак, од почетка истраживања и тестирања Eastern Mining-а у 2017. години, установљене су значајне залихе племенитих метала на локацији Рупице што је наглашено у процјенама рударских залиха у јулу 2019. године.

Сада су овим Анексом усклађени протокол Федералног закона о рударству и комерцијални услови Концесијског одобрења Зеничкодобојског кантона.

Отварање рудника 2022.

Eastern Mining д.о.о. босанскохерцеговачка је истраживачко-развојна компанија у власништву компаније Adriatic Metals из Велике Британије. Примарни циљ компаније фокусиран је на истраживање и експлоатацију минералних ресурса на простору општине Вареш. Фокус активности у 2020. години биће даљња геолошка истраживања, како на постојећем концесионом простору тако и на ширем регионалном подручју, а све у циљу повећања потврђених резерви руде и продужењу животног вијека новог рудника.

Према тренутном плану, отварање рудника и почетак производње планиран је 2022. године, преноси Бизнисинфо.