latinica  ћирилица
29/01/2020 |  12:48 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

У Српској нема пријављених ни сумњивих случајева коронавируса

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да у Српској нема пријављених нити сумњивих случајева заразе коронавирусом.
Институт за јавно здравство Српске - прес - Фото: РТРС
Институт за јавно здравство Српске - пресФото: РТРС

Зељковић је напоменуо да Институт, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске и свим здравственим установама, активно надзире епидемиолошку ситуацију у Српској.

- Мјеста за панику нема, јер немамо разлога да вјерујемо, нити доказа да постоје обољели од коронавируса у Српској, али смо предузели све неопходне превентивне мјере када је ријеч о информисању јавности како треба да се понашају у оваквој ситуацији - рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Помоћник директора Института за медицинске послове Јања Бојанић појаснила је да је ријеч о новом вирусу из породице коронавируса који иначе изазивају инфекције и код људи и код животиња.

"Инфекције код људи у највећем проценту имају благу клиничку слику, типа назеба, прехладе и имају сезонски карактер јављања", рекла је Бојанићева.

Према њеним ријечима, процјењује се да је 50 одсто инфекција везано за инфекцију коронавирусом, с тим да те инфекције могу попримити и теже облике, углавном код људи који имају предиспозиције за то, као што је нарушен имунолошки систем.

Бојанићева каже да инфекција изазвана коронавирусом има ниску стопу леталитета, односно број умрлих у односу на број обољелих, те да она износи од два до три одсто.

Она је рекла да коронавирус има интерхумани пренос, што значи да условљава могућност ширења у популацији.

- Пут ширења је блиски контак путем капљица или предмета који су секундарно контаминирани свјежим излучевинама болесника - појаснила је Бојанићева.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту Нина Родић Вукмир рекла је да су на крају јучерашњег дана глобално потврђена 4.593 случаја коронавируса, од чега је 106 смртних случајева.

Она је додала да је ван Кине потврђено 56 случајева и то у 14 земаља.

- Према најновијим информацијама, инкубација вируса је од два до 10 дана, што значи да је смањена, јер је на почеку епидемије била до 14 дана - навела је Вукмирова.

Она каже да у Републици Српској тренутно нема обољелих, нити сумњивих да су заражени овим вирусом, додајући да су под надзором особе које су путовале у Кину, а тренутно су у Српској, као и одређен број кинеских држављана.

- За сада су те особе здраве, али ће свакако бити праћене током периода инкубације - рекла је Вукмирова.