latinica  ћирилица
29/01/2020 |  14:08 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

У четвртак о Додиковом захтјеву за оцјену уставности измјена Закона о застави

Захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ биће разматран на дводневној пленарној сједници Уставног суда БиХ заказаној за 6. фебруар.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Измјене и допуне Закона о застави БиХ, које оспорава Додик, регулишу питање истицања заставе БиХ на објектима Оружаних снага БиХ, државних институција и новчане казне за кршење закона.

Додик се обратио Уставном суду БиХ 7. новембра прошле године, наводећи да у Уставу БиХ пише да ће БиХ "имати оне симболе које својом одлуком одреди Парламентарна скупштина БиХ и потврди Предсједништво БиХ".

У захтјеву за оцјену уставности Додик је навео да је Закон о застави БиХ усвојен 2001. године и да је том приликом испоштована процедура с обзиром на то да је закон усвојила Парламентарна скупштина БиХ, а да је Предсједништво БиХ потврдило изглед и облик заставе БиХ.

Међутим, Додик спорним сматра Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ који је 2004. године усвојила Парламентарна скупштина БиХ. Он је у захтјеву навео да ове измјене и допуне нису донесене у складу са Уставом БиХ, јер никада нису потврђене у Предсједништву БиХ.

На дневном реду сједнице је и захтјев седам делегата у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, те за оцјену уставности више чланова Закона о унутрашњој пловидби Републике Српске, наводи се на веб страници Уставног суда БиХ.

На сједници би требало да буде разматран и захтјев Општинског суда у Цазину за оцјену компатибилности више чланова Закона о извршном поступку Федерације БиХ са два члана Устава БиХ и чланом један уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Сједница Уставног суда БиХ заказана је за 9.30 часова.