latinica  ћирилица
29/01/2020 |  15:12 | Аутор: СРНА

Заштита дјеце приоритет сваке образовне установе у Српској

Прва основна школа у Сребреници предузеће све мјере на превенцији и спречавању свих појава које би могле угрозити безбједност или довести до дискриминације по било ком основу, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

У саопштењу се додаје да је безбједност све дјеце за вријеме боравка у школи и њихова заштита приоритет сваке образовне установе у Републци Српској.

Поводом навода у медијима о спорној фотографији коју су ученици Прве основне школе у Сребреници објавили на друштвеним мрежама, Министарство просвјете и културе Српске је, како се наводи, затражило потпуну информацију од руководства ове школе.

- Према информацији коју је Министарству доставила Прва основна школа у Сребреници, спорна фотографија настала је у простору школе у вријеме када није извођена настава јер је 27. јануар, према школском календару, ненаставни дан. Фотографија је настала у вријеме када су се ученици припремали за школску приредбу, без присуства наставника. Ученици су носили српску народну ношњу као израз традиције и културе нашег народа - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је из школе потврђено да ученици на школској приредби нису носили никаква обиљежја, те да нису користили интернет за вријеме боравка у школи.

- Спорна фотографија објављена је са приватних инстаграм налога тројице ученика у поподневним часовима, у вријеме када нису били у школи. Дакле, поменута сцена са фотографије није била дио званичне приредбе уприличене поводом школске славе Светога Саве - појашњава се у саопштењу.

Из Министарства наглашавају да су руководство и стручна служба школе обавили разговор са ученицима који су објавили спорну фотографију и изрекли им адекватне мјере за непримјерено понашање.

- Стручни тим школе задужен је да одржи састанке са родитељима ових ученика и скрене им пажњу да су одговорни за понашање своје дјеце, између осталог, и на друштвеним мрежама - истиче се у саопштењу.

Фотографија ученика из Сребренице у народним ношњама уз натпис "четници" објављена је на друштвеној мрежи Инстаграм на профилу једног од ученика основне школе у Сребреници.

Потез групе сребреничких основаца критиковали су, између осталих, потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић и главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Сребреници Дамир Пешталић.