latinica  ћирилица
29/01/2020 |  15:20 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Зворник: Настављен тренд смањења броја незапослених

У Зворнику је настављен тренд смањења броја незапослених. Кроз седам пројеката Завода за запошљавање у овом граду је прошле године посао добило 130 лица.

Кроз пројекте запошљавања ресорног Завода, први посао је добило 20 факултетски образованих приправника. Највише је запослено лица са средњом стручном спремом и квалификованих радника.

- Један добар дио лица скинули смо са евиденције незапослених управо захваљујући тим нашим активностима - рекао је Горан Петровић, руководилац зворничке филијале Завода за запошљавање Републике Српске.

Прилику да ради и зарађује у "Алумини" добио је и Зворничанин Бојан Радишић, који је по струци кошаркашки тренер и који је на посао чекао годину дана.

- Задовољан сам прије свега добрим односом у организационој јединици између нас људи, нас радника и шефова. Добро је да се има неки посао, да се ради, док нешто не искрсне у мојој струци - истиче Бојан.

Према евиденцијама, у Зворнику посао активно тражи 3.800 лица. И док се број незапослених смањује, а повећава број предузетничких радњи, структура дефицитарних занимања на зворничком тржишту рада остала је иста.

-  И дан данас имамо велику потребу за квалификационом структуром, прије свега мисли се на грађевинарство, у машинском дијелу занимања, трговаца и кувара. То су она отприлике занимања која у овом тренутку изискују највише потребе од стране послодаваца - појаснио је Петровић.

Оно што такође утиче на смањење незапослености јесте одлазак младих и квалификоване радне снаге у иностранство.

Исто планира и машинбравар Жељко Стевановић.

- Двадесет година чекам на посао и помишљам да иден на Запад - каже Жељко.

Одлазак квалификоване радне снаге евидентан је и у Зворнику, а према пројекцијама надлежних служби, највише проблема имаће грађевинске фирме.