latinica  ћирилица
29/01/2020 |  16:09 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Интензивирати сарадњу са институцијама ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Бриселу са генералним директором Дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном и том приликом истакао да сарадња са институцијама ЕУ мора бити интензивирана на обострану корист.
Сташа Кошарац са Кристијаном Данијелсоном - Фото: СРНА
Сташа Кошарац са Кристијаном ДанијелсономФото: СРНА

Кошарац је рекао да је за прву званичну инострану посјету одабрао Брисел јер сматра да сарадња са институцијама ЕУ мора бити интензивирана на обострану корист, посебно имајући у виду опредјељење Савјета министара да убрзано ради на напретку БиХ ка ЕУ, као главном спољнополитичком приоритету, поштујући уставне и законске надлежности свих нивоа власти у БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Наведено је да је фокус данашњег састанка био на провођењу ЦЕФТА споразума, будући да је БиХ данас од Албаније званично преузела једногодишње предсједавање Цефтом.

Саговорници су констатовали да у провођењу Цефта споразума постоје одређени проблеми, који су првенствено у вези са непоштовањем стандарда Цефте.

Закључено је да је потребно залагати се за закључивање Додатног протокола седам о рјешавању спорова, који би повећао ефикасност постојећег рјешавања Цефта спорова.

Кошарац је рекао да ће закључивање поменутог протокола бити један од приоритета овогодишњег предсједавања БиХ Цефтом.

На састанку је било ријечи и о иницијативи за успостављање "мини Шенгена", а Данијелсон је оцијенио да је та иницијатива политички прихватљива, али под условом да добије подршку свих земаља западног Балкана.

Саговорници су размијенили мишљење и о страним инвестицијама, те указали на значај поштовања социјалних, економских и еколошких стандарда ЕУ.

Кошарац је информисао Данијелсона о питању изградње одлагалишта за нуклеарни и радиоактивни отпад на локалитету Трговска гора, што је отворено питање између БиХ и Хрватске.

Он је нагласио да у БиХ постоји јединствен став свих нивоа власти да је поменута намјера Хрватске неприхватљива.

Представници Дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу изразили су спремност да у духу добросусједских односа сугеришу надлежним институцијама и властима у Хрватској да укључи представнике БиХ у експертску анализу утицаја спорног одлагалишта на животну средину, као и у усвајање стратешких планова у вези са изградњом одлагалишта за нуклеарни и радиоактивни отпад на Трговској гори.

Данијелсон је најавио да ће ово питање бити делегирано на предстојећем самиту ЕУ - западни Балкан, који ће почетком маја бити одржан у Загребу.