latinica  ћирилица
29/01/2020 |  16:14 | Аутор: СРНА

Адвокат изнио аргументе против мјера забране Савчићу

Адвокат Миодраг Стојановић данас се успротивио допуни приједлога Тужилаштва БиХ да се генералу Миломиру Савчићу, оптуженом за помагања у ратном злочину 1995. године у Сребреници, забрани обављање дужности предсједника Борачке организације Републике Српске /БОРС/ и контакти са медијима у БиХ.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

Након рочишта за одређивање мјера забране, на којем је тужилац Предраг Томић, уз раније предложене, данас затражио и додатне мјере забране, Стојановић је рекао новинарима да је изнио агрументацију на основу које такве мјере не могу опстати, те додао да је написао приговор на оптужницу који ће сутра предати.

Он је нагласио да је одбрана данас указала на чињенице које потврђују да генерал Савчић није учествовао у чињењу тако тешког и озбиљног дјела које му се оптужницом ставља на терет.

Стојановић је навео да је генерал Савчић, због тешког рањавања, до 16. јуна 1995. године био на болничком лијечењу у Ужицу, које је на своју руку напустио и отишао да помогне Војсци Републике Српске у тешким борбама које су се водиле у рејону Трескавице.

- Тамо је боравио до почетка јула 1995. године када је, имајући у виду један озбиљан напад такозване Армије БиХ из заштићене зоне Сребреница и Жепа на село Вишњица, дошао у рејон Борика, гдје је боравио до одласка на западно-крајишко ратиште - објаснио је Стојановић.

Стојановић је нагласио да на основу ових чињеница генерал Савчић, нити је био у Сребреници, нити је на било који начин учествовао у радњама које су наведене у оптужници.

Осврћући се на приједлог Тужилаштва да се генералу Савчићу забрани контакт са свим лицима која су на било који начин повезана са операцијама "Криваја 95" и "Стучаница 95", Стојановић каже да то обухвата минимално 10.000 људи који би могли бити обухваћени на овај начин.

- Ми се не противимо првом приједлогу тужиоца да се забрани контакт са лицима која су као свједоци наведена у оптужници. Генерал нема намјеру да утиче на било кога од њих. Међутим, допуном приједлога тражи се једна неодређена, недефинисана и правнички неаргументована формулација. Мислим да то Суд неће моћи прихватитит јер је то неизвршиво - истакао је Стојановић.

Износећи примједбу и по питању квалификације кривичног дјела, Стојановић сматра да се у овом случају не може судити по Кривичном закону БиХ, посебно након пресуда Европског суда за људска права у предметима "Дамјановић" и "Мактоуф".

Као једну од најболнијих мјера које је Тужилаштво предложило односи се на забрану напуштања БиХ, будући да генерал има држављанство Србије.

- Ми смо данас изнијели аргументацију због које мислимо да нема разлога за тако нешто. Генерал Савчић нити има намјеру да бјежи, нити на било који начин жели да опструише ово суђење. Ја сам у Суду пренио његове ријечи: "Ако бих ја побјегао, не би могао остати предсједник БОРС-а, било би ме срамота стати пред борца. Нисам бјежао у рату, нећу да бјежим ни од суђења!" - навео је Стојановић.

Стојановић је сагласан са мјером забране која подразумијева обавезу јављања генерала Савчића надлежном органу два пута мјесечно.

Одлука Суда о предложеним мјерама забране требала би бити донесена у наредна два дана.

Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу против бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића.

Тужилаштво БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Савчић, који је и предсједник Борачке организације Републике Српске, оцијенио је раније да подизање оптужнице против њега представља одмазду Тужилаштва БиХ које има опасну намјеру да криминализује цијелу Војску Републике Српске.

Он је рекао да овакву одлуку сматра одмаздом због тога што је инсистирао на утврђивању истине о догађајима из протеклог рата и на томе да кривци стварно одговарају за оно што су учинили.