latinica  ћирилица
29/01/2020 |  16:15 | Аутор: СРНА

Мандић: Ако не падне Закон, пашће Влада Црне Горе

Предсједник странке Нова српска демократија Андрија Мандић каже да актуелна ситуација у Црној Гори упућује на то да или ће бити повучен спорни Закон о слободи вјероисповијести или ће пасти Влада.
Андрија Мандић (Фото:Танјуг/Д.Г.)) -
Андрија Мандић (Фото:Танјуг/Д.Г.))

Мандић наводи да хиљаде грађана на улицама желе да Влада повуче спорни закон и пронађе начин да га измијени у правцу пружања гаранције имовини Српске православне цркве /СПЦ/.

- Потребно је усвојити нови закон супротан ономе што је била основна намјера власти, а то је отимање онога што је стотинама година припадало нашој цркви и да у догледно вријеме буде поцијепана СПЦ по неким државним границама, попут некадашњих авнојевских - рекао је Мандић за Танјуг.

Он истиче да су протести на улицама Црне Горе потпуно народни, те да ниједна политичка снага, ниједна политичка странка откад постоји Црна Гора није успјела да мобилише толико људи и изведе их на улице.

Мандић сматра да је ријеч о 65 одсто грађана, и то не само оних који су против спорног закона, већ који су против актуелне Владе Црне Горе.

Он додаје да постоје и људи који покушавају да подривају грађанске акције, да не би овако велики број људи кренуо у неку конкретну политичку акцију.

Говорећи о безбједносној ситуацији у Црној Гори, озбиљности инцидената са грађанима због српских обиљежја и оцјени директора црногорске Полиције Веселина Вељовића да нема разлога за бригу, али да се истовремено на сјевер Црне Горе шаљу специјалци, Мандић каже да је у црногорској полицији стање веома хаотично.

- Управо присуство специјалних полицијских снага Црне Горе на сјеверу је у функцији дисциплиновања тамошње полиције у којој је стање веома хаотично, јер људи не желе да се удаље од благослова Цркве и да препусте светиње било коме - каже Мандић и додаје да и полицајци учествују на протестима када нису на дужности.

Чврсту позицију црногорске власти по питању овог закона Мандић види као доказ да постоји снажан страни интерес и да управо власти у Подгорици и предсједник Мило Ђукановић добијају поруке од "старих српских пријатеља" попут Сороша, Хавијера Солане и Ахтисарија да не смију повући овај закон јер, како наводи, он није важан само за Црну Гору, већ и због других простора на којима дјелује СПЦ.