latinica  ћирилица
29/01/2020 |  16:30 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Велика посјећеност на Сајму италијанских универзитета

Сајам италијанских универзитета у БиХ, на којем су представљене неке од најпрестижнијих италијанских високошколских установа, одржава се данас у Бањалуци у присуству бројних посјетилаца, ученика и студената из Републике Српске.
Сајам италијанских универзитета у БиХ, Бањалука - Фото: СРНА
Сајам италијанских универзитета у БиХ, БањалукаФото: СРНА

Осим најстаријег јавног универзитета у Риму "Ла сапијенца", на Сајму су представљена три миланска универзитета "Католика дел Сакро коре", Универзитет комуникација и језика и Европски институт за дизајн, као и Универзитет "Ка Фоскари" у Венецији, те универзитети у Ђенови, Пизи и у Месини.

Јована Тинтор из привредног друштва за студентску оријентацију "Вија академика", које је организовало Сајам заједно са Амбасадом Италије у БиХ и фондацијом "Мозаик", рекла је да је Италија једна од најатрактивнијих дестинација за студенте који долазе са Балкана због великог избора студијских програма и могућих стипендија.

- Овдје смо да их више информишемо о томе - рекла је Тинторова.

Сајам се одржава у контексту регионалне турнеје и на трагу залагања Амбасаде Италије да укључује младе из цијеле земље у иницијативе које нуде конкретне могућности раста, посебно у домену образовања.

Сваки универзитет је на персонализованим штандовима нудио информативне материјале, а посјетиоци су са представницима сваког универзитета-учесника сајма могли детаљније да размотре питања образовне понуде, олакшица и стипендија.

Ученици и студенти из Српске, који су посјетили Сајам, рекли су новинарима да намјеравају да студирају у Италији због бројних шанси које им се пружају на плану професионалног напредавања, па и флексибилности у настави.

Сајам се одржава до 19.00 часова у хотелу "Мериот" у Бањалуци.