latinica  ћирилица
29/01/2020 |  16:45 | Аутор: СРНА

Радончић: Сви учесници у страним ратиштима биће санкционисани

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић рекао је данас на састанку са представницима породица држављана БиХ који се налазе у камповима у Сирији, да ће сви који су учествовали као страни ратници у терористичким организацијама бити санкционисани, са чиме су учесници разговора апсолутно сагласни.
Фахрудин Радончић (архив) -
Фахрудин Радончић (архив)

Радончић је истакао да БиХ има обавезу да прими држављане БиХ који су боравили на подручју Сирије и Ирака и да су институције спремне за тај изазов, истакавши да подржао недавну одлуку Предсједништва БиХ, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Он је нагласио да представници породица у процесу дерадикализације и социјализације свих повратника могу учинити много у будућности.

На састанку је речено да се у камповима налази стотињак лица, првенствено дјеце и жена.

Алема Доламић, чија се сестра са дјецом налази већ трећу годину у кампу, каже да је циљ да се што прије врате у БиХ, а да су спремни да се суоче са правним посљедицама уколико се утврде да постоје.

На данашњем састанку били су и Сафет Синановић, Сеад Мујчиновић, Шаћир Гостевчић и Сенија Мухамедагић, који су навели да дјеца тешко подносе боравак у кампу због хладноће и нехуманих услова, те да су нека и тешко болесна.