latinica  ћирилица
29/01/2020 |  19:00 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

У Српској нема случајева коронавируса, ни мјеста паници

Први држављанин Србије са симптомима корона вируса, смјештен је у карантин у Индији, гдје је стигао из Кине, преноси РТС.

У близини Вухана, отворена је прва болница за лијечење обољелих од корона вируса. До сада су од новог вируса умрле 132 особе, а обољело више од шест хиљада људи.

У Српској нема пријављених случајева корона вируса, нити мјеста за бригу, потврђено је у Институту за јавно здравство.

Нема обољелих лица, нема сумњивих случајева, а тиме - ни мјеста паници. Они који су недавно путовали у Кину, већ су затражили препоруке у Институту.

- Особе су анкетиране, истражен је њихов пут у Кину и назад и биће праћени током периода инкубације, 10 дана. Пратићемо их и 14, тако да су за сада сви здрави, добро се осјећају, нису били у контакту са обољелима - каже Ниан Родић Вукмир,начелница Службе за епидемиологију, Институт за јавно здравство Републике Српске.

А управо тај податак чини разлику, јер симптоми корона вируса исти су као код грипа.

- Како разликовати сезонски грип са којим се сусрећемо сваке године, од корона вируса? Ту нам је јако битна та епидемиолошка анамнеза, податак да је особа била у контакту са особом код које је било потврђена инфекција - појашњава Јања Бојанић, помоћница директора за медицинске послове, Институт за јавно здравство Републике Српске.

У Институту наводе да нови вирус има три пута мању смртност од обичног грипа, чија је сезона у пуном јеку. Ипак, наводе, треба учинити све да до заразе не би ни дошло, па је важно пратити препоруке:"Избјегавање блиског контакта с особама које имају акутну респираторну инфекцију; Често прање руку; Избјегавање блиског контакта са животињама; Путници са симптомима акутне респираторне инфекције треба приликом кашљања и кихања да прекрију нос и уста једнократним марамицама; Ако путници који су боравили у Кини добију повишену тјелесну температуру, треба да се јаве љекару и дају до знања да су били на том подручју."

- Предузели смо превентивне мјере што се тиче обавјештавања јавности Републике Српске, што се тичаесмјерница, како се понашати да превенирају могуће обољење од коронавируса. Информациони леци биће подијељени домовима здравља, свим здравственим установама - каже Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

Грађани кажу да страха нема. Како кажу, не верују у тај вирус а препоручују коришћење домаћих лијекова: бијели лук, сланина, ракија...

Први симптоми корона вируса упућују на респираторне болести, попут грипа. Тежа клиничка слика уочена је код хроничних болесника.