latinica  ћирилица
29/01/2020 |  19:31 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Брод: Станови за 15 породица избјеглих и расељених

У Броду је 15 породица избјеглих и расељених уселило у нове станове.

Од донаторских средстава, углавном Европске уније, 65 милиона евра планирано је за стамбено збрињавање избјеглица, расељених и повратника у БиХ.

Бранка Блажановић из Какња је 24 године у алтернативном смјештају у Броду. Стан од 64 квадратна метра за њену петочлану породицу је нешто што им је, каже, и најважније у животу.

- Осјећања су ми помијешана од узбуђења, од велике радости. Жељела бих да захвалим свим донаторима, да их не набрајам, а посебно општини Брод, која је све ове године била уз нас - прича Бранка.

Корисници станова ће осим утрошка струје, воде и гријања, мјесечно за станарину плаћати марку по квадратном метру.

За зграду од 15 станова уложено је 590 хиљада марака донаторских средстава, а општина је око 50 хиљада издвојила за инфаструктуру.

- Желим срећу овим нашим дивним људима. А учешће општије је стандардно, као и у другим општинама, земљиште, грађевинска дозвола, рента, уређено земљиште, прикључци струје, воде, телефона, гријања, околиш - појаснио је начелник Брода Илија Јовичић.

Корисници су обавезни да одржавају станове, а власник зграде је општина Брод.

- Данас смо у Броду, а ево можемо најавити да ћемо се у наредних мејсец дана потрудити да обиђемо барем још двије јединице локалне самоуправе у Српској. Мислим да ће то бити један мањи објекат у И. Сарајеву, један у Бијељини и један у Прњавору - каже Марко Аћић из Републичког секретаријата за избјеглице.

За збрињавање ових категорија у Републици Српској и Федерацији намијењено је око 65 милиона евра.

Џевад Махмутовић из Министарства за избјегла и расељена лица у Савјету министара БиХ наглашава да је до сада урађено око 1.500 стамбених јејдиница, да је у изградњи око 400, те да се око 100 стамбених јединица налази у фази пројектовања.

Пројекат регионалног стамбеног збрињавања требало би да буде завршен крајем 2022. године.