latinica  ћирилица
29/01/2020 |  19:36 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Ђукановићев фијаско у Беранама

Да је Српска православна црква чувар духовног и националног бића Срба, поручили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, и позвали Србе на јединство. А Мило Ђукановић доживио је фијаско у Беранама, гдје за њега није било дочека.

Без Српске православне цркве нема ни Срба, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Позвао је на јединство и очување идентитета, истичући да су подјеле неприхватљиве, а прављење неке нове Цркве наспрам Српске православне, недопустиво.

- Идентитет се чува тако што смо окупљени око наших најважнијих ставри, око нашег језика, писма, вјере, крсне славе и свега оного што је СПЦ кроз вијекове као народна црква чувала - истакао је Додик.

Срби су један народ гдје год да живе - у Републици Српској, Федерацији, Црној Гори и имају једну цркву - Српску православну цркву, поручио је предсједник Србије Александар Вучић.

- Наша Црква је српска црква и немојте да нам искорјењујете народ. Наш народ се не стиди свог српског имена и презимена. Ми ћемо имати довољно снаге да је сачувамо на сваком мјесту гдје Срби живе - ријечи су Александра Вучића.

Грађани Берана први су стали у одбрану Српске православне цркве - и данас нису дочекали предсједника Црне Горе и лидера ДПС-а Милу Ђукановића, који је у посјети овој општини.

Умјесто дочека, ставили су маске на лице, с натписом "Градом се шири смрад".

Да ће бити кажњени сви који мисле другачије, потврђено је и данас. Због тробојке, у Црној Гори кажњена је учитељица Основне школе "Југославија" у Бару, која је од ученика на часу тражила да нацртају тробојку.

Подршка Српској православној цркви стиже са сјевера Космета, гдје је у Цркви Светог Ђорђа у Звечану служен молебан, док је улицама до храма у сјеверној Косовској Митровици, прошла литија.

Служење молебана и литија за сутра су заказани и у Хан Пјеску.