latinica  ћирилица
29/01/2020 |  20:04 | Аутор: СРНА

Перовић: Хаос у Црној Гори никоме не може донијети добро

Ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић упозорава да хаос у Црној Гори никоме не може донијети добро и тврди да је властима у тој земљи драже да има сукоба, јер показују потпуно одсуство жеље за дијалогом са Српском православном црквом /СПЦ/ у вези са Законом о слободи вјероисповијести.
Гојко Перовић (фото: Митрополија Црногорско-приморска) -
Гојко Перовић (фото: Митрополија Црногорско-приморска)

- Отворено тврдим да је властима у Црној Гори драже да има сукоба, јер показују потпуно одсуство жеље за дијалогом. И сад ове посљедње поруке које су нам послали, то је позив на разговор о примјени Закона. То мало личи на неку непримјерену трговину. Ми имамо нормалнији, легитимнији захтјев - промијените Закон - поручује Перовић.

Он напомиње да све што иде у прилог стављања Закона у други план, није добро ни за Цркву, нити за народ.

- Јер, неко из власти ће радије да се бави немирима, сукобима и тучама него да га неко пита да ли си донио добар закон и хоћеш ли га поправити - рекао је Перовић вечерас за Радио Београд.

Према његовим ријечима, на легитимне и јасне захтјеве Цркве да је Закон о слободи вјероисповијести лош и да треба донијети бољи "имате једноумно реаговање црногорских власти", гдје се ни између редова не појављује никакво питање да ли су можда погријешили и да ли 250.000 људи на улицама представља знак да можда није требало да донесу тај акт, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Перовић наглашава да су литије које организује Митрополија црногорско-приморска већ мјесец дана откако је Закон усвојен легитиман грађански протест, те да Црква непрекидно позива на њихов миран и молитвен тон, али да чињеница да је све већи број људи на улици говори да је теже одржати поредак.

Он истиче да су литије и даље у црквеном тону, али да су оне подигле и друго грађанство и омладину која жели да искаже и друго незадовољство.

- Тако посљедњих дана имамо бојење зидова у боје српске тробојке, које су истовремено и боје Краљевине Црне Горе. Те боје су нађене кад смо преносили посмртне остатке краља Николе из Француске у Црну Гору. То није ништа против Црне Горе, а јесте буђење свијести код те омладине. И на то имамо бесмислено, репресивно реаговање полиције, која сузавцем растјерује ту омладину. А онда имамо још смјешнију сцену да полицијска патрола чува бијели зид. Да сад не набрајам каквих све графита има, каквих скарадности и неморалности, то се не дира - наводи Перовић.

Он поручује да, наравно, тробојка није старија од Француске буржоаске револуције, али, ако је и тако, она представља универзалне симболе слободе, братства и једнакости.

Према његовим ријечима, са друге стране се отвара простор, а има и смишљених акција које иду на провокације и заоштравање, да за тему не би имали Закон и мирне црквене литије.

- Неко ће рећи да се народ пробудио, неко ће рећи да је чудо, неко, као власти у Црној Гори - политичке демонстрације обучене у црквено рухо, али сви који прате збивања ових мјесец дана су сагласни да толико народа на улицама у Црној Гори никад није било. Неко ће рећи ово је борба за цркву, а ја бих томе обавезно додао и борба за Црну Гору која ће имати нормалне законе, поштовати основна људска права и Устав - поручио је Перовић.

Он је напоменуо да Влада у Црној Гори претходних годину дана није хтјела никакав дијалог, да је /не/вјешто избјегавала ситуације да се расправља и зато је то први аргумент против владиног исказа.

- Наше су примједбе и те како основане. Ријеч је о кршењу основних људских права, о једнакости пред судовима, о праву на суђење, о уставној одредби да је забрањено дискриминисање и одредаба да су црква и држава раздвојене. Све то овај закон крши и то је лако и читљиво и ономе који није правник. Имате ових дана и чињеницу из црногорских медија - готово да не постоји правник који је вољан и способан да такав закон брани - каже Перовић.

Он је навео да њихов правни тим врло брижљиво припрема приговоре, као и да су они управо ових дана прошли провјеру највећих стручњака за та правна питања, професора универзитета.

- Контактирали смо све људе из те бранше и управо смо сад у фази пред предавање тих приговора. Да ли ће бити усвојени или не? Имате земљу у којој иста власт влада 30 година, а први човјек те власти, иако би требало да буде предсједник свих грађана, иако би требало да буду одвојене законодавна, извршна и судска власт, тај предсједник и прије наше иницијативе изричито каже да Закон неће бити повучен. Па сад замислите у каквој су ситуацији судије Уставног суда, када предсједник који би макар требало да ћути сада док се процес не заврши, о протестима говори да су лудости - рекао је Перовић.