latinica  ћирилица
29/01/2020 |  20:51 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

МОК прати ситуацију пред Олимпијаду у Токију

Међународни олимпијски комитет /МОК/ пажљиво прати ситуацију пред Љетне олимпијске игре које се ове године одржавају у Токију, усљед извјештаја о ширењу новог коронавируса, саопштено је из прес-служба МОК-а.
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni) -
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni)

У саопштењу се наводи да МОК одржава трајан контакт са Свјетском здравственом организацијом /СЗО/ у вези са ширењем заразе.

- Контрамјере против заразних болести чине важан дио планова за Олимпијске игре у Токију, како ви се организовало безбједно и сигурно такмичење - истиче се у саопштењу.

Из МОК-а наглашавају да ће организатори Игара наставити да сарађују са свим релевантним организацијама, које пажљиво прате било какав случај појаве заразних болести и да ће са организацијама провјерити све контрамјере које ће можда бити неопходне, јавио је ТАСС.

- МОК је у контакту са СЗО, као и са својим медицинским стручњацима - додаје се у саопштењу.

Олимпијада у Токију биће одржана од 24. јула до 9. августа.

Коронавирус је до сада однио 132 живота, а заражено је више од 6.000 људи.

Нови вирус појавио се у кинеском граду Вухан, а након Пекинга и Шангаја проширио се на Аустралију, Вијетнам, Камбоџу, Канаду, Малезију, Непал, Јужну Кореју, Сингапур, САД, Тајланд, Француску, Њемачку, Шри Ланку и Јапан.

СЗО је прогласила ванредну ситуацију у Кини, а сутра ће се на посебној сједници разматрати проглашење глобалне ванредне ситуације.