latinica  ћирилица
29/01/2020 |  20:56 ⇒ 30/01/2020 | 07:51 | Аутор: СРНА

Кошарац: ЕУ интеграције најважнији спољнополитички приоритет

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац данас је на састанку у Бриселу са европским комесаром за трговину Филом Хоганом истакао да су ЕУ интеграције најважнији спољнополитички приоритет БиХ, о чему постоји јединствен став свих нивоа власти у земљи.
Кошарац и Хоган - Фото: СРНА
Кошарац и ХоганФото: СРНА

Кошарац је информисао Хогана да су економски развој и унапређење трговине основни приоритети новог сазива Савјета министара и министарства на чијем је челу, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Он је упознао комесара и о настојању да афирмише модел потпуне сарадње и високог усаглашавања између Републике Српске и Федерације БиХ, истичући да Министарство спољне трговине и економских односа има улогу координатора у тим процесима.

Тема састанка била је и чланство БиХ у Свјетској трговинској организацији, што је један од кључних приоритета у раду Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац и Хоган размијенили су мишљење и о заштитним мјерама које је ЕУ увела на увоз одређених производа од челика, те је Кошарац нагласио да су те мјере нанијеле огромну штету произвођачима и извозницима челика из БиХ и западног Балкана.

Он је, такође, подсјетио да је Европска комисија одбила све приговоре и захтјеве БиХ да буде изузета од примјене заштитних мјера, те да се према њој примијене одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, јер у том случају не би било основа да се заштитне мјере уведу према БиХ, наведено је у саопштењу.

Хоган је најавио да ће процедуру ревизије покренути у фебруару, а коначну одлуку донијети 30. јуна ове године, умјесто 30. јуна 2021. године, како је првобитно планирано.

Он је предложио да БиХ у задатом року достави Европској комисији што квалитетније аргументе за изузеће од заштитних мјера.