latinica  ћирилица
30/01/2020 |  15:42 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Рогић: Пуна подршка генералу Савчићу

Предсједништво Борачке организације Републике Српске /БОРС/ даје пуну подршку предсједнику ове организације Миломиру Савчићу у његовој борби за доказивање истине против потпуно измишљене оптужнице коју је против њега подигло Тужилаштво БиХ.

- Подизање оптужнице против генерала Савчића и бившег предсједника БОРС-а Пантелије Ћургуза представља смишљени удар на БОРС, да би та организација била приказана као криминална, а српски борци и официри као злочинци у протеклом рату, што није тачно - рекао је новинарима у Бањалуци предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић.

Он је навео да је генерал Савчић, да је желио, могао, као и неки други, да напусти ову територију, али као частан официр сматра да је најпоштеније према организацији коју води да пред Тужилаштвом и Судом БиХ докаже своју невиност.

- Генерал Савчић је јуче са својим адвокатом био у Тужилаштву БиХ у вези са приједлогом мјера Тужилаштва БиХ. Једна од предложених мјера јесте да Савчић не може водити БОРС, на шта је адвокат дао примједбу, и надамо се да ће она бити уважена - каже Рогић.

Он је истакао да Предсједништво БОРС-а даје потпуну подршку генералу Савчићу, али да не жели да му својим поступцима одмогне у доказивању истине и невиности.

Рогић је рекао да ће Предсједништво БОРС-а донијети одређене мјере уколико Суд БиХ прихвати предложене мјере забране за генерала Савчића, не желећи да прецизира које.

Говорећи о материјалном положају борачких категорија у Републици Српској, Рогић је навео да је Предсједништво БОРС-а поводом тога једногласно усвојило закључак да не подржава недавно донесене мјере Владе Српске с циљем побољшања материјалног положаја борачких категорија.

- Предсједништво је задужило руководство БОРС-а да у наредном периоду интензивира разговоре са предсједником и премијером Републике Српске да би значајније био побољшан положај борачких категорија, прије свега незапослених демобилисаних бораца - истакао је Рогић.

Он је рекао да Предсједништво БОРС-а тражи да средства која остану у буџету за борачко-инвалидске заштиту буду распоређена на личну и породичну инвалиднину борачких категорија.

Рогић је најавио да ће коначан став о свеукупном положају борачких категорија у Републици Српској дати Скупштина БОРС-а у априлу.