latinica  ћирилица
30/01/2020 |  17:37 | Аутор: СРНА

Јанишин: Руси заинтересовани и за увоз винове лозе

Шеф Економског одјељења Амбасаде Русије у БиХ Иван Јанишин рекао је на састанку са руководством Управе БиХ за заштиту здравља биља да је, према сазнању које има, тржиште Руске Федерације заинтересовано и за увоз пресадница винове лозе, и то аутохтоних сорти БиХ, као што су блатина и жилавка.
Сарајево: Иван Јанишин - Фото: СРНА
Сарајево: Иван ЈанишинФото: СРНА

Јанишин је обавијестио руководство Управе да ће се обавезати да изврши додатну анализу потреба тржишта Руске Федерације.

На састанку је било ријечи о одобрењу извоза садног материјала из БиХ на руско тржиште пристигло од Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације /Росељхознадзор/.

Фокус састанка био је наставак добре сарадње коју БиХ има са Руском Федерацијом, будући да је ово одобрење о извозу садног материјала од Росељхознадзора дошло у веома кратком времену, што представља велико поштовање и увјерење у озбиљност рада Управе БиХ за заштиту здравља биља и релевантних институција у БиХ, саопштено је данас из Управе.

Саговорници су констатовали да у даљем спровођењу активности извоза садног материјала из БиХ, произвођачи морају да наставе да сарађују са Управом и другим институцијама које су укључене у надзор садног материјала како би се прве пошиљке намијењене извозу испратиле у складу са свим захтјевима које има тржиште Руске Федерације.

Закључено је да Управа упути позив свим произвођачима садног материјала да се обрате са захтјевом да кандидују своје регистроване објекте за извоз садног материјала, односно да приступе процедури одобрења извоза садног материјала на тржиште Русије.

На састанку је било ријечи и о позиву Росељхознадзора за одржавање обуке за фитосанитарне инспекторе ентитета и Брчко дистрикта БиХ и представника из Управе, која би требало да у наредном периоду буде одржана у Москви.

Разговарано је и о динамици извоза јабука и крушака из БиХ из рода 2019. године на тржиште Русије у складу са обавезама које произилазе из Протокола за осигурање фитосанитарних захтјева између Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор приликом међусобних испорука производа високог фитосанитарног ризика.