latinica  ћирилица
31/01/2020 |  14:41 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Пацијентима из Српске доступне све здравствене установе у Србији

За пацијенте из Републике Српске којима су исцрпљене могућности лијечења у здравственим установама у Српској, захваљујући данас потписаном споразуму у Београду, биће доступне све здравствене установе које дјелују у оквиру здравственог система у Србији, рекао је директор Фонда здравственог осигурања Српске Дејан Кустурић.

Кустурић је рекао да су једнакост у лијечењу и много боља доступост здравствене заштите кључне одреднице споразума о сарадњи из области здравственог осигурања између Републике Српске и Србије који је данас потписан, саопштено је из ФЗО.

Споразум су потписали министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић, министар здравља Србије Златибор Лончар, директор Фонда здравственог осигурања Српске Дејан Кустурић и директор Републичког фонда здравственог осигурања Србије Сања Радојевић Шкодрић.

Кустурић је подсјетио да су до сада пацијенти из Српске упућивани само у оне здравствене установе изван Српске које су имале уговор са ФЗО, додавши да би овај споразум требало да омогући бољи квалитет лијечења, као и већи избор здравствених услуга.

- Са једнакошћу и истим третманом пацијената очекујемо и краће чекање на операције, а знамо да је вријеме најважнији фактор ефектног лијечења. Погодност се огледа и у јединственим, доста повољнијим цијенама лијечења наших осигураника у Србији, па очекујемо и много мање трошкове за лијечење изван Српске - рекао је Кустурић.

Према његовим ријечима, мањи трошкови значе само једно - више новца који остаје у здравственим установама у Српској као подршка унапређењу развоја здравственог система.

Из ФЗО Српске напомињу да ће, као и до сада, право на лијечење у здравственим установам у Србији бити омогућено онда када се то лијечење не може спровести у здравственим установама у Републици Српској, на препоруку здравствене установе из Српске.

- Дакле, процедура упућивања остаје иста и то онда када се лијечење не може спровести у здравственим установам у Српској. О приједлогу упућивања одлучује стручна комисија Фонда - појашњавају у ФЗО.