latinica  ћирилица
31/01/2020 |  18:45 ⇒ 01/02/2020 | 07:49 | Аутор: АТВ

Шаровић и Мектић узимали плате и паушале (ФОТО)

Мирко Шаровић, Драган Мектић, Марина Пендеш и Адил Османовић, бивши министри у Савјету министара БиХ, у периоду док су примали редовну министарску плату, узимали су и накнаде из Парламентарне скупштине БиХ.
Шаровић - Мектић - Фото: илустрација
Шаровић - МектићФото: илустрација

Садашњи парламентарци очито се нису задовољили министарским примањима од отприлике 5.000 КМ па су у своје џепове ставили и додатна средства.

Више од годину поједини министри из прошлог сазива Савјета министара БиХ налазили су се на дуплим позицијама: министарским и парламентарним. Разлог томе је неформирање Савјета министара БиХ након Општих избора 2018. године све до краја 2019. године.

Пет министара из прошлог сазива у исто вријеме док су обавњали министарске позиције изабрано је у Представнички дом и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. Ту није ништа спорно с обзиром на то да је Централна изборна комисија БиХ процијенила да они могу остати на дуплим позицијама све док се не именује нови сазив Савјета министара.

Међутим, нико није могао ни слутити да ће тадашњи министри, који слове за једне од најплаћенијих министара у Европи уколико се узме у обзир бх. стандард, тражити или пристати на то да примају новчана средства на два мјеста: из Савјета министара БиХ и из Парламентарне скупштине БиХ.

Подаци (Фото:atvbl.com)

Образ да не узима новчана средства са два нивоа власти имао је једино бивши предсједавајући Савјета министара БиХ, а актуелни шеф Представнички дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић. Он је уједно и једини члан бившег сазива Савјета министара БиХ који је добио мандат у Парламентарној скупштини БиХ, а примао је само плату у Савјету министара БиХ.

Бивши министар одбране БиХ и делгат у Дому народа ПС БиХ Марини Пендеш (ХДЗ), поред министарске плате и осталих накнада у Савјету министара БиХ, у периоду од 6. децембра 2018. до 23. децембра 2019. године исплаћено је укупно 10.233 КМ из буџета Парламентарне скупштине БиХ. Од тога, 7.033 КМ паушала и 3.200 КМ за обилазак изборне базе.

Према подацима из јуна 2015. године Пендеш је као министар одбране БиХ примала 4.649 КМ нето плате, 114 КМ топлог оброка те 259 КМ накнаде за одвојени животи (укупно: 5.022 КМ).

Средства из буџета Парламентарне скупштине БиХ узимао је и бивши министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић (СДС) и то као посланик у Представничком дому ПС БиХ. На његов рачун из буџета БиХ исплаћено је укупно 8.990 КМ паушала.

Према подацима из јуна 2015. године Шаровић је као министар спољне трговине и економских односа примао нето плату у износу 4.609 КМ и 96 КМ накнаде за топли оброк (укупно: 4.705 КМ).

Паушала се није одрекао ни актуелни посланик у Представничком дому ПСБиХ, а ни бивши министар безбједности БиХ Драган Мектић (СДС). Нјему је Парламентарна скупштина БиХ за вријеме док је обнашао дужност министра исплатила такођер 8.990 КМ паушала.

Према подацима из јуна 2015. године Мектић је као министра безбједности БиХ имао нето плату у износу од 4.730 КМ, примао је и 120 КМ топлог оброка те 286 КМ накнаде за одвојени живот (укупно: 5.136 КМ).

Посланик у Представничком дому ПСБиХ и бивши министар цивилних послова БиХ Адил Османовић (СДА) узео је 8.990 КМ из буџета Парламентарне скупштине БиХ у вријеме док је обнашао дужност министра.

Према подацима из јуна 2015. године Османовић је као министар цивилних послова БиХ примао 4.508 КМ нето плате, 102 КМ топлог оброка и 245 КМ накнаде за одвојени живот (укупно: 4.855 КМ).

Дакле, у исто вријеме док су примали енормно високе плате из џепова грађана БиХ на рачуне ових пет бивших министара укупно је исплаћено и 37.203 КМ додатних накнада.

У овом контексту важно је истаћи да је Парламентарна скупштина БиХ у периоду од 6. децембра 2018. до 23. децембра 2019. године била у потпуној блокади, односно да није усвојила ниједан акт којим се побољшао живот грађана БиХ.