latinica  ћирилица
31/01/2020 |  22:23 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Макрон: Брегзит историјски аларм за Унију - Меркел: Дубоки рез

Излазак Велике Британије из ЕУ је историјски аларм који би требало да изазове реформу Уније како би се изградио снажан и ефикасан блок, изјавио је предсједник Француске Емануел Макрон.
Емануел Макрон - Фото: AFP
Емануел МакронФото: AFP

Макрон је нагласио да жели да види блиске односе са Великој Британијом након Брегзита, али да та земља једноставно не може у исто вријеме бити у ЕУ и изван ње, те да ће Француска наставити да штити интересе своје рибарске и пољопривредне индустрије, пише "Раша тудеј".

- Током ових преговора, свих 27 нас ће остати уједињено - каже Макрон, алудирајући на преостале земље чланице ЕУ и на преговоре о односима са Лондоном након Брегзита.

Он је данашњи дан описао као "тужан", уз напомену да је кампања за Брегзит, која је спроведена 2016. године, била заснована на лажима, преувеличавањима и гаранцијама које никада неће бити реализоване.

Макрон је истакао да је излазак Велике Британије из ЕУ шок, али да се догодио јер је Европа пречесто коришћена као жртвени јарац за потешкоће.

Француски лидер говорио је и о односима Француске и Велике Британије у прошлости, али и будућности, рекавши да је дуга историја ове двије земље "написана крвљу, слободом, храброшћу и биткама".

Макрон каже да Французи никада неће заборавити колико дугују Великој Британији и истиче да ће британски држављани у Француској и даље бити "као код своје куће" иако након Брегзита у ЕУ више неће имати иста права.

Велика Британија ће у поноћ званично напустити ЕУ. Британске заставе су већ уклоњене из и испред институција Уније, а застава Европске уније уклоњена је испред просторија Сталног представништва Велике Британије у Бриселу.

Њемачки канцелар Ангела Меркел оцијенила је Брегзит као "дубоки рез" за остале чланице ЕУ.
Коментаришући излалак Велике Британије из ЕУ, који ће се званично догодити у поноћ, Меркелова је упозорила да ће се током ове године водити интензивни преговори у вези са односима у будућности.

- То је дубоки рез за Њемачку и свих 27 чланица ЕУ, али желимо да останемо близак партнер и пријатељ Велиоке Британије - поручила је Меркелова у видео-снимку емитованом неколико часова пред Брегзит.

Меркелова је најавила да ће се са Британцима водити интензивни преговори који је одредити ову годину, посебно у подручју економије и трговине, јавио је АФП.

Њемачки канцелар истиче да ће Европа бранити своје интересе, посебно када је ријеч о интегритету јединственог тржишта ЕУ, али и напомиње да ће доста ствари зависити и од саме Велике Британије.