latinica  ћирилица
01/02/2020 |  16:38 | Аутор: СРНА

Абас: Прекид свих веза са Израелом и САД

Палестински вођа Махмуд Абас најавио је прекид свих веза са Израелом и САД, укључујући сарадњу у области безбједности, неколико дана након што је Вашингтон објавио мировни план за Блиски исток.
Махмут Абас - Фото: Wikipedia
Махмут АбасФото: Wikipedia

- Желимо да вас обавијестимо да више неће бити никаквих веза са Израелом и САД, укључујући сарадњу у домену безбједности - рекао је Абас на састанку Арапске лиге у Каиру.

Он је рекао да амерички план представља "кршење споразума о аутономији" који је постигнут у Ослу 1993. године између Израела и Палестинаца, наводи АФП.

- Одлука је услиједила након што су се и Израел и САД повукли из потписаних споразума и међународног легитимитета - објаснио је Абас, те додао да ће Израел морати да сноси одговорност као окупациона сила за Палестинске територије.

Он је рекао да ће Палестинци наставити са легитимном борбом за своја права користећи мирољубива средства.

Према америчком мировном плану, Израел ће задржати контролу над Јерусалимом као "неподијељеним главним градом" и припојиће насеља на палестинској земљи.

Амерички предсједник Доналд Трамп је рекао да ће Палестинци моћи да прогласе главни град унутар анектираног источног Јерусалима.

Палестинске вође одбациле су споразум, рекавши да заслужује да буде "бачен на ђубриште историје".