latinica  ћирилица
01/02/2020 |  19:35 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Ревидирана Стратегија за процесуирање ратних злочина ускоро пред новим СM

Након двогодишње опструкције у бившем Савјету министара, ревидирана и давно усаглашена Стратегија за процесуирање предмета ратних злочина ускоро ће пред нови сазив.

Најавио је то ресорни министар Јосип Грубеша и подсјетио на подршку документу свих међународних званичника у БиХ. Старој стратегији рокови су, одавно већ неважећи – нова, ревидирана подразумијева да се суђења за ратне злочине у БиХ окончају до краја 2.023-е године.

Дугу годину, "експерти" разни, ревносно су исписивали странице, "вагали" сваку ријеч, усаглашавали и сагласности прибављали! И средином, сада већ далеке, 2018. године ревидирана стратегија била је спремна за свој министарско – парламентарни пут!

У њој као рок за кажњавање свих злочинаца - крај 2023.године. И први пут предвиђене казне за нерад и селективност тужилаца и судија! И надзорно тијело, као "осигурач" неселективности, у којем би била и два представника Српске. И пребацивање нижим правосудним инстанцама 200 мање сложених предмета, како би се растерећено бх. правосуђе, позабавило комплеснијим.

И били су задовољни сви бх. "правдољупци"! Али накратко! Када се документ напокон нашао пред министрима, иронично али, дуго најављивано "право" за све жртве рата, спријечила је тадашња прва "заштитница" права – Семиха Боровац. Уз перфидна образложења "зажељела је да документ повуче с дневног реда".

"Сусретљиви" министри жељу су јој тада испунили, а партијски колега, Денис Звиздић, касније преузео улогу "стопера". Дневни ред сједница скоро двије године, некажњено, креирао је без Ревидиране стратегије. Но документ ће заслужено мјесто пронаћи, на једној од скорашњих сједница Савјета, можда већ и 6. фебруара.

- Били сте свједоци свих оних досадашњих притисака и свих сугестија које смо имали од неких невладиних удружења, али мислим да смо те ствари и несугласице у једној великој мјери уклонили, тако да не видим неку одређену препреку за усвајање ревидиране стратегије - рекао је Грубеша.

За убрзаним кажњавањем ратних злочинаца "вапиле" су жртве рата и породице! Првобитно све, но онда су се бошњачке, предомислиле! Тражиле да баш оне, дораде Стратегију, како не би, по омиљеној им мантри "биле изједначене жртве и агресор". Да, између осталог, по њиховим "мјерилима," буду сачињене листе приоритета у кажњавању злочинаца!

- Ми знамо која лица нису процесуиирана и знамо из којег народа долазе и знамо ко су жртве биле. Бошњаци на тај начин желе да заташкају ратни злочин непроцесуирањем злочинаца из реда њиховог народа што је заиста недопустиво - сматра Којић Милорад директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Но посао одређивања "приоритета" и етикетирања жртава и злочинаца, ипак ће бити препуштен струци! А надзорном тијелу "на милост пробирљиви" тужиоци и судије, наставе ли праксу селективног кажњавања!?

Бошњачки министри за сада се не изјашњавају, како ће реаговати – када се ускоро стратешки документ нађе на дневном реду!?

Тренутно, пречи им проблеми бх. држављана у Берлину, нове кантоналне владе у Сарајеву или попут министра одбране, непримјерено понављање ратних лекција и поклича!? Ако "стоперску" праксу претходника Звиздића евентуално наставе, бар неће моћи да препричавају "бајке" о праву и правди, омиљеним муђународним тумачима. Јер са тих адреса позив на усвајање ревидиране стратегије одавно је упућен.

- Мисија ОЕБСа препоручује Савјету министара да усвоји, без било каквог даљег одлагања, ревидирану Стратегију за рад на предметима ратних злочина, да именује, без одлагања, ново Надзорно тијело за праћење провођења Стратегије у складу са Ревидирианом стратегијом - наводи се запажању Мисије ОЕБС.

Главна тужитељка БиХ Гордана Тадић навела је средином 2019. да је мисија ОСЦЕ у претходном периоду тражила да Тужилаштво пребаци 150 мање сложених предмета на контонална, окружна, тужитељства и тужитељство Брчко дистрикта.

- Међутим толико предмета се није могло пребацити јер нова стратегија за рад на предметима ратних злочина није усвојена - додала је Тадићева.

И не буде ли ускоро усвојена неће бити испоштован ни задати крајњи рок за кажњавање свих злочинаца, упозорава струка.

- По тој новој стратегији, сви да тако кажем, предмети који нису изузетно високог нивоа по начину извршења, по посљедицама и по чину лица које је починило то дјело ће бити уступљени кантоналним и окружним судовима. Ја се радујем да тако буде - рекао је Миодраг Стојановић адвокат.

Готово четврт вијека након рата, без ваљане Стратегије, у бх. павосуђу, "чека" више од 500 неријешених предмета са око 4.500 некажњених а познатих починилаца. И исто толико предмета по непознатим починиоцима. Док "биологија" неминовно чини своје – ко има право жртвама уопште да прича о правди !?