latinica  ћирилица
01/02/2020 |  20:38 | Аутор: СРНА

Грађани: Ђукановић мора да иде, главни је извор проблема

Неколико стотина људи окупило се вечерас на протесту у Подгорици под слоганом "Мора да иде", а главни захтјев је оставка предсједника Црне Горе Мила Ђукановића као главног извора проблема у држави.
Протести у Подгорици (фото:VOLIMPODGORICU) - Фото: Тwitter
Протести у Подгорици (фото:VOLIMPODGORICU)Фото: Тwitter

- Ово је први протестни скуп да му поручимо да мора да иде. Ријешили смо да се боримо мирно и ненасилно - рекао је Никола Грдинић, представник Групе грађана, која организује протесте.

Он је истакао да је Ђукановић државу направио зависном од њега, иако је обећао да ће се посветити очувању њене независности и суверенитета.

- Највећи је извор проблема и мора да иде. Све и да је добро било 30 година његове владавине, вријеме је да иде. Хоћемо да власт коју изаберемо на нормалним изборима буде сервис грађана, а не да дијели грађане и шаље фашистичке поруке. Трудићемо се да се отпор шири - истакао је Грдинић.

Ново окупљање најавио је за сриједу, 5. фебруар, испред Скупштине Црне Горе.

- Извршићемо притисак на њега да оде. То смо дужни овој земљи - поручио је Грдинић, те најавио и протест испред зграде Предсједништва за седам дана.

Окупљени су послије обраћања организатора кренули у протестну шетњу до краја Улице слободе, па булеваром до Скупштине и Владе.

Протестна поворка зауставила се испред зграде предсједника, узвикујући "Мило, одлази", а полицији су поручили "Не чувајте лопова" и "Станите уз нас, јер пада ова власт". Кратко су се задржали и испред Скупштине Црне Горе.

Испред згарада Предсједиштва и Скупштине била је постављена метална ограда, а иза ње по неколико полицајаца у униформама. Протест је завршен мирно.