latinica  ћирилица
02/02/2020 |  13:13 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Српски народ није дозволио да се усташки пројекат оствари (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Дракулићу да је покољ на српским народом у фебруару 1942. године у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац био организовани пројекат тадашње усташке власти, која је исто планирала и за друга подручја, али да српски народ није дозволио да се буде и оставрен.
Милора Додик - Фото: РТРС
Милора ДодикФото: РТРС

Додик је након што је присуствовао помену код спомен-костурнице убијеним Србима у овим насељима рекао новинарима да је овај покољ један од најмонструознијих планова усташког злочина који је почињен у бањалучкој регији на снову којег је једну трећину Срба требало побити, једну покрстити, а једну протјерати.

Према његовим ријечима, српски народ никад не може да заборави овај, један од најмонструознихих злочина који су усташе починиле над Србима 1942. године.

Додик је подсјетио да су усташке власти исти план имале и за српски народ у Крајини, Херцеговини, од Пага, Јадовна, Шушњара, Гаравица, Јасеновца, Старе Градишке, па све до Брода на Дрини.

Он је нагласио да је историја показала да српски народ није дозволио да се тај усташки пријекат осртвари и да су Срби данас остали да живе на овим поручјими, те да је Бањалука данас главни град Републике Српске са већинским српским стаовништвом.

Додик је у изјави напоменуо како је у плану да се са властима Бањалуке изврши рекоснтрукција пута у насељу Дракулић.

Усташе су у рано ујутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.