latinica  ћирилица
02/02/2020 |  18:03 ⇒ 03/02/2020 | 07:21 | Аутор: РТРС

Митрополија одбацује оптужбе: Литије нису страначки обиљежене

И вечерас литије широм Црне Горе.

На све чешће оптужбе власти, да литије имају страначки призвук, из Митрополије одговарају да су такве тврдње неосноване, и да вјерници траже само једно – да светиње остану њихове.

Своје незадовољство спорним Законом о слободи вјероисповијести вечерас је исказало хиљаде грађана Подгорице, Никшића, Будве, Бара, Херцег Новог, Берана... Ректор Богословије Светог Петра Цетињског Гојко Перовић истиче да много људи долази на литије како би исказали протесте и због ранијих незадовољстава. Истиче да је тешко очувати мир и достојанство на литијама јер је народа све више, а људи из цркве, каже, нису вични да толико често и у том броју окупљају народ.

- Нека сутра повуку ван снаге закон и неће бити литија. Толико о томе да ли има има другу позадину. Позадина је политичка јер је ово закон донесен у скупштини и у скупштини или на уставном суду може да се обори. Тема јесте политичка, али нема страначки призвук или онога о чему се говори на страначким трибинама владајуће странке. То нема везе са животом - навео је Перовић.

Након усвајања спорног закона пробудило се саборство српског народа. То плаши Мила Ђукановића који сада има синдром одлазећег диктатора, каже посланик Демократског фронта Милан Кнежевић. Након хапшења мајке и брата од стрица, Кнежевић, најјављује ново хапшење свог члана породице.

Он је рекао је како вјерује да ће његовог брата ухапсити на аеродрому, јер се тако, сматра Кнежевић, покушава изазвати реакција Демократског фронта и његових лидера, како би литије и молебани били проглашени као антидржавно и антиуставно дјеловање, и Ђукановић имао уставну могућност да их забрани, "и како бисмо ушли у ванредно стање, што њему највише одговара у овом тренутку".

Док вјерници на литијама поручују да неће одустати од захтјева о повлачењу закона, црногорска власт се похвалила да је Суд у Стразбуру одбио захтев београдских адвоката за забрану спровођења спорног Закона о слободи вероисповијести. Опозиција, с друге стране, тврди да је захтјев одбијен у Стразбуру, само зато јер је преурањен, односно зато што се црногорски Уставни суд о том питању још није огласио.