latinica  ћирилица
02/02/2020 |  19:47 ⇒ 03/02/2020 | 07:52 | Аутор: РТРС

Град Бањалука тужио организаторе протеста

Град Бањалука тужио је организаторе протеста 30. децембра 2018.године, због којих су отказани планирани новогодишњи концерти.

Траже одштету од 178 хиљада марака. Тужени су омладинци, који су потписани на пријави за одржавање протеста. Више од годину касније, траје полемика, да ли се иза њих крије Партија демократског прогреса.

Павле Кнежевић, Бојана Гајановић и Ања Грубачић, који су у децембру 2018.године поднијели захтјев за одржавање скупа Правда за Давида, тужени су да су узроковали милионску штету јер је скуп организован непосредно пред прославу Нове године због чега су манифестације отказане.

- Не знам да су то троје младих људи припадници "Правде за Давида", они су били формални организатори скупа 30. децембра 2018. године. Мислим да је њихова веза са ПДП-ом, а не са групом "Правда за Давида" - рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Организатори протеста пак тврде да немају везе са шетњом, те да су они предали захтјев искључиво за Трг Крајине од 18 до 20 часова, за оно што се дешавало касније, поручују да немају одговорност.

Кнежевић тврди да су протесте организовали као омладина Бањалуке, негирајући да су чланови ПДП-а. Исто тврди и предсједник младих ПДП-а, који, признаје, да је Грубачићева послије тога приступила партији.

- Она није била члан ПДП у том тренутку - каже Иван Бегић, лидер младих бањалучког ПДП.

Ипак, да су везе са ПДП-ом постојале и раније, тврде у градском одбору СНСД-а. Тврде, докази су на друштвеним мрежама.

- Апсурдно да то говоримо јер постоје слике на друштвеним мрежама које доказују да је она била члан - истакао је Алекса Баруџија, члан Главног одбора СНСД-а.

Баруџија додаје и да је крајње вријеме да Драшко Станивуковић престане да се скрива иза својих активиста и да открије зашто их је потурио да се пријаве као организатори протеста.

Град у овом предмету заступа Правобранилаштво Републике Српске. Градоначелник очекује да ће бити вођен судски поступак, јер је, тврди, Бањалука претрпјела конкретну штету.