latinica  ћирилица
03/02/2020 |  08:54 ⇒ 12:23 | Аутор: Вечерње новости

Аеородром Бањалука од марта отвара линију за Беч

Аеородром Бањалука од марта мјесеца отвара линију за Беч, а у току су преговори о још неколико атрактивних дестинација.
Милан Рачић - Фото: Novosti.rs
Милан РачићФото: Novosti.rs

Са 150.000 путника за прошлу годину остварен је рекордан број превезених грађана. Нови циљ управе је 200.000 путника годишње и три нове дестинације у Европи за ову годину, открива, за "Новости", Милан Рачић, директор Аеродрома Бањалука. Према његовим ријечима Аеродром Бањалука, у просјеку, има два лета дневно.

- Наш циљ је да дуплирамо број дневних летова и да уведемо још већи број чартер летова из Бањалуке - истиче Рачић.

Он каже да се већ вишеструко исплаћује уговор са компанијом "Рајанер" што се може видјети и по подацима из ове компаније када се говори о заради.

- Према процјенама из "Рајанера", њихови путници троше у просејку око 400 марака. Када се овај број помножи са 123.000, колико је било путника са нашег аеродрома у "Рајанер" авионима, долазимо до цифре од готово 50 милиона који су упумпани у привреду Републике Српске. Уговором са том компанијом добили смо увећање броја путника за преко 500 одсто у односу на годину раније - истиче Рачић.

Директор бањалучког аеродрома каже да је један од главних циљева ове године отварање нових линија на чему се убрзано ради.

- Наши грађани већ од овог мјесеца могу да лете поред већ познатих линија и за Франкфурт. Од марта ће моћи и за Беч, а оптимиста сам и за још неколико занимљивих дестинација у западној и источној Европи. За Беч уводимо два лета седмично, уз могућност повећања броја летова. Компанија "Лауда" ће превозити путнике за Беч - наводи Рачић.

Он истиче да је Аеродром Бањалука огледало Републике Српске, у које се дефинитивно мора улагати више средстава како би се модернизовао, а такође и да се набави додатна опрема која ће омогућити још већи раст саобраћаја и ефикаснији рад.

- Имамо подршку Владе Републике Српске, али мора бити још већа. До сада смо велику подршку имали од Милорада Додика, српског члана Ппердсједнштва БиХ, и који је увијек имао слуха за развој Аеродрома Бањалука - истиче Рачић.

Када се говори о нивоу БиХ и сарадњи са Саветом министара, тврди да прошли сазив није имао слуха за бањалучки аеродром и није остварена сарадња која би унаприједила рад аеродрома.

- Очекујем да нови сазив Савета министар буде оперативнији и да омогући Аеродрому Бањалука да се развија, а то се највише може кроз улагања - истиче Рачић.

Он каже и да Аеродром Бањалука неће бити затворен како се појавила информација у јавности, а повод је била редовна контрола Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ.

- Писта на аеродрому је одлична и нема проблема за извођење операција. Земљиште око писте у дужини од 75 метара је стабилизовано и ту није ништа спорно - закључио је Рачић.

ОД ДАНАС ЛЕТОВИ ЗА ФРАНКФУРТ

Компанија "Рајанер" од 3. фебруара уводи још једну линију са бањалучког аеродрома и то до Франкфурта, која ће саобраћати понедјељком и петком. Карте за ту дестинацију могу се купити на сајту те нискобуџетне компаније, а лет до аеродрома Франкфурт Хан траје сат и 15 минута. Дестинације на које се може летети са Аеродрома Бањалука су Београд, Брисел, Минхен, Стокхолм, Франкфурт, Меминген, од марта се очекује Беч. Током љетњег периода организују се и чартер летови за Грчку и Турску.